13 MILIJARDI SVJETLOSNIH GODINA

Snimljena najudaljenija zvijezda u svemiru

  • Autor: K. D.
  • Zadnja izmjena 29.04.2009 15:47
  • Objavljeno 29.04.2009 u 15:47
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Astronomi su snimili najudaljeniji objekt u svemiru dosad: ogromno oslobađanje energije umiruće zvijezde udaljene 13 milijardi svjetlosnih godina

Zvijezda, čiju su eksploziju zabilježili sateliti NASA-e, doživjela je svoju supernovu nevjerojatno davno, skoro nakon samog Velikog praska. Znanstvenici tvrde da su proučavanjem gama zračenja u trajanju od 10 sekundi zaključili da se događaj zbio svega 640 milijuna godina nakon nastanka svemira. Prilično malo ako uzmemo u obzir da se starost svemira procjenjuje na 14 milijardi godina, prenosi Telegraph.

Dr. Nial Tanvir sa Sveučilišta u Leicesteru izjavio je da je riječ o najudaljenijem gama zračenju ikad zabilježenom te, posljedično, najudaljenijem objektu u svemiru ikada snimljenom.

Ubrzo nakon NASA-inog radara, u promatranje fenomena uključili su se i teleskopi diljem svijeta. Kada je izračunato koliko je valna dužna svjetlosti s te zvijezde bila pomaknuta prema crvenom dijelu spektra – način na koji se procjenjuje udaljenost u svemiru – znanstvenici su jednostavno zaključili da je zvijezda srušila sve rekorde udaljenosti.

'Sada imamo prvi izravni dokaz da je mladi svemir bio mjesto supernova i crnih rupa, samo nekoliko stotina milijuna godina nakon Velikog praska', komentirao je profesor Edo Berger iz Centra za astrofiziku u Massachusettsu.

Emisije gama zračenja su najsvjetlije eksplozije u svemiru i znak su umirućih zvijezda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi