PREGLED TJEDNA

SDP-ovci se skinuli i šaketali, pobijedio anonimni izvor

21.10.2013 u 11:09

Bionic
Reading

Tjedan iza nas imao je nekoliko vrhunaca u društvenim događajima zbog čega se već niz žena požalio. Žene u Hrvatskoj, naime, rijetko kada dožive nekoliko vrhunaca. Za sve krive politiku i političare. Jer ipak žive u Hrvatskoj

Pregled tjedna počet ćemo od kraja, kako je i red u zemlji gdje je štošta naopako. Radni tjedan završio je pod dojmom vijesti da je uhićena desna ruka Nadana Vidoševića, predsjednik Hrvatske gospodarske komore i nesuđenog predsjednika Republike Hrvatske. Bio je i predsjednik kućnog savjeta, ali o tome nerado priča. Lepi Nadan, kako ga u narodu zovu, sazvao je u petak konferenciju za novinare na kojoj se požalio na nasilno uklanjanje svoje desne ruke. Smatra da je riječ o novom napadu ultrakonzervativnih katoličkih društvenih struja koje se bore protiv masturbacije, zbog čega je i izvršeno neopravdano otuđenje Nadanove desne ruke. Dodaje da će tražiti da mu država dodijeli invalidninu, čime će i država dokazati svoj sekularni karakter.

Kraj tjedna obilježio je i dugoočekivani sastanak premijera Zorana Milanovića s članovima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Dugo su sjedili u istoj prostoriji i na kraju zaključili... Zapravo, nikome nije baš jasno što su to zaključili. Jasno je da su dugo pričali, a kad su završili je premijer obećao maknuti policiju s vukovarskih ulica i provođenje zakona prepustiti savjesti onih koji su do sada kršili zakone. Neki analitičari procjenjuju da će ova revolucija pravna države brzo zahvatiti i druge elemente. Tako će zatvoriti zatvore i pustiti pljačkaše, silovatelje i ubojice na slobodu da po vlastitoj savjesti poštuju zakon ili ga ne poštuju. Drugi analitičari procjenjuju da je riječ tek o političkom triku kojim je Milanović prepustio vlast u Vukovaru Tomislavu Karamarku bez da se o tome išta pita građane tog Vukovara. Stižu informacije da su grupacije Srba tijekom noći rušili vrbe diljem Hrvatske. Što ih plaši kod vrba nitko ne zna...

I najvažnija sporedna stvar prošloga je tjedna bila u žiži javnosti. Nogomet. I žiža. Žiža je u nekim krugovima kolokvijalni naziv za drogu što se puši. Marihuana. E, pa hrvatski nogomet je popušio. Tako je barem izgledalo polovicom tjedna. Sjećate se, Škotska je nakantala Hrvatsku, Štimac je otkantao iz reprezentacije, a kantu je preuzeo Niko Kovač i njegov brat Robert također. Jadranka Puž pak preuzima mladu reprezentaciju i postaje prva žena izbornik neke reprezentacije. Stručni stožer će joj biti sestra Barica, također. Zdravko Mamić je šutio, Igor Štimac također. Svi čekaju da puknu. Nadaju se da nijedan neće preživjeti novi obračun pa da će HNS i hrvatski nogomet prestati biti u privatnom vlasništvu i u službi privatnih interesa. Istovremeno, BiH je osigurala nastup Zmajeva u Brazilu. Svi čestitaju, čak i Milorad Dodik. Neki se sjećaju da je Dodik ranije ove godine obećao da će navijati za Bosnu ako se kvalificira za Brazil. Pa mu sad kažu 'ajde, Mile, navijaj'.


Stranački je prošli tjedan obilježila borba za šefa zagrebačkog SDP-a. Anonimni izvori su se natjecali u katastrofičnosti prognoza. Ako im je vjerovati, još tjedan dva i nema više SDP-a. Za to vrijeme su se kandidati za šefa ZG SDP-a skinuli na sučeljavanju. Gordan Maras i Davor Bernardić prihvatili su vodstvo Miranda Mrsića pa se krenuli skidati. Svi su se prepali koliko daleko će ići. Ali skinuli su samo sakoe i kravate pa stali u pozu Rockya Balboe. Baš se u zadnje vrijeme repriziraju filmovi slavnom boksaču pa je to valjda utjecalo i na SDP-ovce. Pa se šaketaju, najviše na Facebooku. Iz Berinog stožera kažu da je Mirando debeo, iz Mrsićeva kažu da je Maras ćelav i ružan, iz Marasova kažu da Bero rukama grebe pod dok hoda. A anonimni izvor kaže da ga je strah, da je strah zavladao u toj stranci. Zato bi valjalo uvesti i anonimni izbor, tj. da anonimni izvor ima pravo napokon doći na neku funkciju pa da sve bude dobro.

I to je to od prošlog tjedna. Zapravo, ne. Bilo je još nešto. Samo da se sjetim. E da. Posvađali se Ante Tomić i Nino Raspudić. Zato što je Nino Raspudić franjevce iz Bosne Srebrene nazvao kolaboracionistima, jer su u dobrim odnosima s drugim vjerama i nacijama. Onda je Ante Tomić nazvao Ninu Raspudić budalom, a sebe Apačom. Onda su Apači rekli da oni ne nose onako šmekerske šešire kao Ante Tomić i da sve do ovog spominjanja nisu znali tko je Ante Tomić, a ni Nino Raspudić. Budimo dobri pa im objasnimo. Ante Tomić je kolumnist, književnik i scenarist kojeg desnica smatra komunjarom, a ljevica neoliberalnim propagandistom ili drugim riječima također komunjarom. Uvijek nosi šešir, da ga skine nitko ga ne bi prepoznao i propala bi karijera. Nino Raspudić je pak intelektualac, nešto kao mladi i čupavi Slaven Letica. Verificirani intelektualac za razliku od Tomića i puno mu prirodnije sjeda poza mislećeg. Kad se pojavio su ga na tzv. ljevici i u tzv. intelektualnom mainstreamu dočekali gotovo s oduševljenjem. A onda je rekao što misli pa su se vratili stavu da je sve što je desno glupo. Nino nastupa na televiziji, u emisiji koja javnim natječajem traži gledatelja. A što se tiče svađe... Evo jučer je i Nino odgovorio Anti, ali tekst još nije na internetu u trenutku zaključavanja ovog pregleda pa ne znamo što mu je rekao.

Prilozi News Bara na tportalu su satirično-humoristični, vijesti su izmišljene i ne treba ih shvaćati ozbiljno.