DOBAR TEK

Sajam politički nekorektne hrane u Parizu

02.12.2009 u 10:23

Bionic
Reading

Zaboravite francusku visoku kuhinju. Na ulicama Pariza pojavilo se novo ludilo vezano uz hranu. Na meniju su sirova konjetina i pokvareni sir

Organizacija Le Fooding u Parizu održava tjedan foodinga od 30. studenog do 7. prosinca.

Fooding je koncept kritičara hrane i novinara Alexandrea Cammasa koji je nastao početkom ovog milenija. Radi se o kombinaciji riječi hrana i osjećaj. Definira novi način jedenja i kuhanja i pokušava osvijetliti današnji ukus bez promjene kvalitete.

Le fooding podrazumijeva događanja, ponekad i na otvorenom, gdje ljudi jedu rukama i piju vino iz plastičnih čaša. Počeli su davati i Le Fooding nagrade restoranima za koje misle da se poklapaju s njihovim konceptom.

'Djeca danas ne znaju da se konjetina može normalno jesti. Što se Francuzima dogodilo u zadnjih 30 godina da su toliko zamrzili konjsko meso', čudi se kuhar Tonino Simbula.

Nakon što su održali susret mladih pariških kuhara i DJ-a s njujorškim kolegama ove jeseni, sada serviraju konjetinu i smrdljive sireve u Parizu.

Cammas kaže da je izmislio fooding zbog toga što se u svemu što se tiče hrane koristi riječ gastronomija, a dio te riječi znači regulacija ili administracija.

'Nije nam se to svidjelo. Ne uključuje osjećaj', kaže Cammas.