MIT PRERASTAO U BIZNIS

Rog nosoroga ljekovit je koliko i ljudski nokat

22.12.2011 u 13:15

Bionic
Reading

U bizarnim provalama u prirodoslovne muzeje, zoološke vrtove i antikvarnice diljem Europe, od Pariza do Bruxellesa, meta lopova je samo glava, točnije - rog nosoroga. Prema vjerovanju mnogih Azijata, čudotvorni prah roga iscjeljuje sve vrste boleština i djeluje kao afrodizijak, pa je u zemljama poput Kine, Vijetnama i Tajlanda postao traženija i skuplja roba od zlata. Ilegalno tržište rogova divlja, a nakon pomora ove izumiruće vrste u Africi, na redu je pljačka 'europskih zaliha'

Prirodoslovni muzeji, zoološki vrtovi, antikvarnice i aukcijske kuće Europe protekle su godine bili preplavljeni valom panike. Tijekom 2011. opljačkano ih je u dvadesetak gradova Portugala, Francuske, Velike Britanije, Belgije, Austrije, Švedske, Italije, Češke i Njemačke. Meta: nosorozi! Točnije, rog nosoroga

Krajem studenoga dvojica bandita provalila su usred dana u pariški Muzej lova u četvrti Marais, bacili suzavac i, dok su se čuvari snašli, nestali iz muzeja s glavom nosoroga. Koji dan ranije isti scenarij sa suzavcem odigrao se u pariškoj galeriji Piasa, a od svih umjetnina i dragocjenosti nestao je samo jedan stari kalež izrađen od roga nosoroga, čija je vrijednost procijenjena na 50.000 eura. Bio je to ovogodišnji finale serije pljački u kojima je samo iz francuskih muzeja i jedne aukcijske kuće nestalo dvadeset rogova, a u jednako bizarnim provalama od Beča do Firenze, od Bruxellesa do Hamburga i Heidelberga, lopove zanima samo taj anatomski detalj rijetke životinje, zaštićene zakonom jer joj prijeti izumiranje.

Neobična pljačka ima svoje razloge mjerljive stotinama tisuća eura. Prema vjerovanju nekih dalekoistočnih kultura, naročito tradicionalne kineske medicine, prah nosorogova roga liječi sve živo, od raka, malarije i dijabetesa, do vrućice, migrene, trovanja, tifusa i epilepsije, a usput podiže i posrnuli libido. Štoviše, neki Kinezi vjeruju da pijenje iz kaleža izrezbarenog od nosorogova roga u obliku hibiskusa donosi čudesna iscjeljenja, čak besmrtnost. Zbog toga je u Južnoj Africi 2010. u krivolovu platilo životom 333, a ove godine 405 nosoroga, za razliku od 2007. kada ih je ubijeno 13.

Kako, naime, u Istočnoj Aziji standard vrtoglavo raste, vrtoglavo raste i potražnja za tim skupim i rijetkim 'čudotvornim' lijekom. Trenutno je skuplji od zlata i kokaina, cijena mu, ovisno o veličini i kvaliteti, prema procjenama Interpola doseže od 25.000 do 200.000 eura, a u Vijetnamu, Tajlandu i Kini se penje do milijun dolara.

Činjenice o nosorozima

Iz Južne Afrike sve češće stižu slike ubijenih životinja kojima je rog odsječen motornom pilom, a tijelo teško do tri tone ostavljeno na (ne)milost lešinara, ali potražnja je toliko eskalirala da se nosoroška mafija nakon pomora izumiruće vrste sjetila 'rezervnih zaliha' u europskim muzejima. Samo je u Njemačkoj opljačkano pet muzeja, a iz njih su ukradeni primjerci stari i dvije stotine godina, poput glave crnog nosoroga iz 1827. koja je u kolovozu nestala iz Prirodoslovnog muzeja u Bruxellesu, smještenog odmah pokraj dobro čuvanog Europskog parlamenta. Portugalska policija je pak na carinskom prijelazu lisabonske zračne luke nedavno uhvatila dvojicu putnika koji su na putu za Dublin pokušali prošvercati šest rogova vrijednih pola milijuna dolara.

Primjeri se nižu, a Interpol i Europol još tragaju za bandom. Stručnjaci mreže za organizirani kriminal pri Europolu sumnjaju da je riječ o tzv. 'irskoj bandi', mafiji koja se inače bavi trgovinom droge i pranjem novca, a sada se jedno krilo specijaliziralo za krađu rogova. U međuvremenu, europski zoološki vrtovi poput onoga u Frankfurtu žurno uvode pojačane mjere sigurnosti, dok muzeji u izložbene dvorane postavljaju dodatne videokamere, originale zamjenjuju kopijama, a najvrednije izloške spremaju u depoe.

U Južnoj Africi borba protiv krivolovaca pomalo već podsjeća na pravi rat u kojem su specijalci u nacionalnom parku Krueger ubili 15 egzekutora nosoroga, uglavnom iz susjednog Mozambika. Ne bi li spriječio ubijanje životinja, jedan je južnoafrički veterinar pak smiješao otrov koji se ubrizga u rog. Za nosoroga je neškodljiv, dok bi u onih koji ga konzumiraju 'čudotvorni lijek' trebao izazivati mučnine i užasne proljeve.

No koliko je čudotvorni lijek doista čudotvoran? Znanost, dakako, nije dokazala učinkovitost. Rog se sastoji od keratina, iste rožnate supstance kao u ljudskim noktima, pa Paul de la Panouse, osnivač Zoološkog vrta i parka divljih životinja u Thoiryju, zapadno od Pariza, poručuje korisnicima da će jeftiniji i jednako učinkovit afrodizijak dobiti mljevenjem viška noktiju odrezanih s vlastitih prstiju.