ŠERVUDSKI ZELENAŠ

Robin Hood je zapravo bio kamatar

08.03.2010 u 10:31

Bionic
Reading

John Paul Davis u svojoj novoj knjizi 'Robin Hood: Nepoznati templar' proučava mogućnost da čuveni strijelac koji je krao od bogatih da bi dao siromašnima možda i nije bio heroj kakvim ga se smatra, već zelenaš i utjerivač dugova

John Paul Davis pozabavio se Robinom Hoodom u novom svjetlu. Knjiga Robin Hood: Nepoznati templar prikazuje tog srednjovjekovnog heroja kojeg su glumili Errol Flynn i Kevin Costner, a po kojem je i nazvan aerodrom u Doncasteru, kao člana reda templara koji su bili poznati kao bankari svog vremena.

Prema autoru, Robinov moto bio je krasti od bogatih da bi posudio siromašnima, a kao dokaz navodi staru englesku baladu u kojoj Robin posuđuje 400 funti siromašnom vitezu.

U baladi A gest of Robyn Hode (jedno od najranijih spominjanja Robina Hooda iz 16. stoljeća) opisuje se kako vješti strijelac posuđuje novac vitezu koji je već dužan lokalnom opatu. Nakon što riješe pitanje jamca, Robin kaže Malom Johnu da mu izbroji 400 funti iz riznice.

Kasnije se vitez vraća otplatiti svoj dug, no Robin mu kaže da je sve riješeno jer je u međuvremenu opljačkao opata kao kaznu zbog njegove pohlepe, pa ne bi bilo pravedno da uzme novac po drugi put.

Autor također tvrdi da je Robin Hood bio član viteškog reda templara, moćne srednjovjekovne kršćanske organizacije koja se bavila ranim oblikom bankarstva. Cifra od 400 funti bila je ogroman novac u vrijeme opisano u baladi, stoga Davis iz toga izvlači zaključak da je Robin morao imati nekakvu organizaciju iza sebe, piše britanski Telegraph.

'Iako su činjenice o Robinu Hoodu rijetke, uvijek ga se opisuje kao dobrog mačevaoca i pobožnog vojnika koji se zakleo, zajedno sa svojim 'veselim' ljudima, poštovati i štititi žene, a to je sve dio templarskog kodeksa. Ideja da je bio zelenaš možda se ne poklapa s tradicionalnim viđenjem Robina Hooda, no još uvijek se radi o dobrom odmetniku koji je dijelio svoj novac', kaže autor.

Iako postoje mnogi filmovi i knjige te isto toliko interpretacija tog lika, zapravo nema dokaza da je Robin Hood uopće postojao. S obzirom na osjetljivu temu, pogotovo za Britance, mnogi se ne slažu s Davisovom interpretacijom Robina Hooda.

Profesorica engleske književnosti Helen Phillips s Kardifskog sveučilišta i stručnjakinja za Robina Hooda smatra da je ovakvo viđenje čuvenog odmetnika daleko od duha svega onoga što je napisano o njemu te da je mnogo veći naglasak na činu davanja nego posuđivanja. Također smatra da je motiv pozajmice tu samo kao zanimljiv začin radnji.

Teorija o vitezovima templarima, iako popularna, procvala je tek u 20. stoljeću i nije prisutna u literaturi mnogih prijašnjih stoljeća.