DVIJE IZLOŽBE

Rijetke kratkodlake mačke stižu u Zagreb

07.05.2014 u 12:47

Bionic
Reading

Savez felinoloških društava Hrvatske i Felinološko društvo Zagreb organiziraju dvije međunarodne izložbe mačaka, u subotu i nedjelju, 17. i 18. svibnja, u Shopping centru Prečko. Natjecanja se održavaju s ciljem promocije felinologije i okupit će neke od najljepših mačaka u Europi, a posjetitelji ih mogu pogledati od 10 do 18 sati oba dana

Ovog će puta posebno biti zadovoljni ljubitelji kratkodlakih pasmina jer nam u Zagreb stižu rijetke mačje pasmine, poput Sejšelske kratkodlake mačke te uvijek atraktivni Sphynx, Don Sphynx i Devon Rex primjerci.

Sejšelsku mačku odlikuje vrlo specifičan raspored boja odnosno bijele mrlje po čitavom tijelu. Prema standardu mora biti vitka, elegantna, dugih zašiljenih linija, gipka i mišićava. Pasmina je novija, od strane najjačeg felinološkog saveza u Europi, FIFe, priznata je 2005. godine, a u Zagrebu je još nismo imali prilike vidjeti.


Za razliku od nje, Sphynx ili Sfinks (Sfinga), najpoznatija bezdlaka pasmina, nastala je prirodnom i spontanom genetskom mutacijom. Iako izgleda gola, koža ove mačke prekrivena je sitnim pahuljastim dlačicama, na dodir slična jelenjoj. Uzgajivači ističu izniman karakter Sfinksa jer su ove mačke drage, srdačne, vesele i privržene, idealne za društvo. Podsjećaju na pse i nikada nisu agresivne, čak i kada im se radi ono što ne vole.

Don Sfinks
dolazi iz Rusije i od Sfinksa se razlikuje prema obliku glave, bademastim očima, specifičnom obliku šapa i vitkijem tijelu. Karakterno su pasmine vrlo slične, i Don Sfinks je vrlo inteligentna mačka, jako vjerna vlasniku, razigrana i živahna.

Još jedna egzotična pasmina koju ćemo vidjeti u Zagrebu je Devon rex, mačka kratkog, valovitog krzna te velikih ušiju. Po karakteru su izuzetno vesele, nestašne i zaigrane te visoko skaču i mogu se dresirati kao psi. Izrazito inteligentne i komunikativne često 'razgovaraju' s vlasnikom ispuštajući cijeli repertoar zvukova.

Poklonici ostalih pasmina mačaka ipak neće biti uskraćeni jer uz brojčano najzastupljenije Maine Coone i Britanske kratkodlake mačke na izložbe u Prečko dolaze i pasmine Ragdoll, Sveta Birma, Sijamska, Perzijska, Egzotična, Orijentalna, Kartuzijska te Norveška šumska mačka.

Do sada je zaprimljeno više od stotinu prijava izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Mađarske, Austrije, Češke, Poljske i Slovačke. Suci će doputovati iz Austrije, Italije i Švicarske, a posebnost izložbe je što će suditi i dvije jedine hrvatske sutkinje s međunarodnom licencom. O jakom međunarodnom ugledu hrvatske felinologije svjedoči i podatak da će na zagrebačkoj izložbi sudački ispit polagati sudački učenik iz Češke, a predsjednicom sudačke komisije imenovana je predsjednica hrvatskog saveza, sutkinja Vesna Rižnar Rešetić, čime se domaćinu ukazuje velika čast.

Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će započeti u 16 i 30. Subotnja će izložba imati temu zabava na plaži te će izlagači biti odjeveni kao da su na beach partyju, što će pratiti i prigodno uređenje mačjih kaveza, pojasnila je u ime organizatora tajnica Saveza felinoloških društava Hrvatske Amelija Leopoldović. Najmaštovitijih 10 maski suci će posebno nagraditi.

Cijena jednodnevne ulaznice za odrasle iznosi 20 kuna, dok će djeca, umirovljenici i invalidi trebati izdvojiti upola manje. Također su u prodaji i obiteljske ulaznice, kao paket od 2 odrasle i 2 dječje ulaznice za 50 kuna.