UČENJE NAS RAZVIJA

Razmišljanjem poboljšavamo učinkovitost mozga

  • Autor: Geo
  • Zadnja izmjena 08.03.2012 13:39
  • Objavljeno 08.03.2012 u 12:46
ljudski mozak

ljudski mozak

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ako neprestance upotrebljavamo mozak, možemo utjecati na gensku informaciju stanica, dokazali su znanstvenici

Ono što jesmo i što znamo leži samo u našim genima? Ni u kojem slučaju! Mnoge studije dokazuju utjecaj vanjskih, takozvanih epigenetičkih čimbenika, koji određuju kakve će nasljedne osobine u organizmu doći do izražaja, a kakve ne.

Odlučujući su 'prekidači' u obliku metilnih skupina koji određenu gensku informaciju u DNK-u mogu potaknuti ili blokirati. Ako, primjerice, gen ima predispoziciju za reumu, ta će se bolest pojaviti ili neće ovisno o položaju prekidača.

Junjie U Guo sa Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu u SAD-u i njegovi kolege prvi su put načinili opsežnu studiju o utjecaju različitih čimbenika na metilne skupine. Osim djelovanja kemijskih tvari, američki su znanstvenici otkrili i utjecaj koji proizlazi iz stupnja aktivnosti živčanih stanica.

Laboratorijski pokusi na živim miševima pokazali su da podraženi živčani vodovi izgrađuju potpuno drukčiju mrežu prekidača nego neaktivni neuroni. Drugim riječima, tko je duhovno aktivan, poboljšava učinkovitost svog mozga, a oni koji nerado razmišljaju pogoršavaju je.

Znanstvenici smatraju mogućim da se 'aktivnom terapijom' prekidači mogu preusmjeriti čak i kod osoba koje imaju genetsku sklonost kroničnim bolestima.

Članak je preuzet iz novog broja časopisa Geo

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi