ŠKOLA U DŽUNGLI

Razigrani orangutani genijalno barataju kamerom

06.12.2013 u 12:21

Bionic
Reading

Peter Pratje ima neobične učenike - orangutane u prašumama indonezijskog otoka Sumatre - koje trenira i poučava, a u posljednjem je projektu zahvaljujući mini-kameri GoPro uspio otkriti i kakvi su majmuni kao snimatelji

Nekoliko činjenica o orangutanima

• Ženke nikad ne ‘putuju’ po zemlji, a i mužjaci to rade vrlo rijetko.
• Mužjaci su uglavnom osamljeni, dok ženke često prate njihovi potomci.
• Oko 80 posto prirodnih šuma na Sumatri je uništeno.
• Trend populacije se smanjuje, a veličina populacije u divljini procjenjuje se na 7.000 jedinki sumatranskog orangutana.

'Škola u džungli' projekt je Petera Pratjea iz Zoološkog društva u Frankfurtu, koji se posvetio orangutanima na Sumatri gdje pomaže i pokušava spriječiti njihovo izumiranje. Osim što uz ostale konstantno brine o njima, ovaj put mu je palo na pamet dati im GoPro kameru. Primati su je znatiželjno istraživali, primicali lica objektivu, zavlačili se na stabla itd.

‘Budući da su svi orangutani u našem programu siročad i većinom su ih odgajali ljudi, GoPro kamera im nije bila neobična. Na početku smo se bojali da će je razbiti, no to se nije dogodilo’, rekao je Pratje, a prenosi DailyMail.

On zajedno sa suradnicima priprema i trenira orangutane na život u divljini prije nego ih puste u šumu indonezijskog nacionalnog parka Bukit Tigapuluh.

Nažalost, zbog pojačane potražnje za bio-gorivom i palminim uljem masovno se sijeku indonezijske kišne šume, a već je 80 posto tamošnje prirodne šume uništeno. Tako se gubi i prirodno stanište ovih orangutana, a ni ilegalan lov im u tome ne pomaže. Stručnjaci procjenjuju da bi mogli izumrijeti u divljini kroz manje od 25 godina.

‘Toliko su slični ljudima da gotovo možete pročitati njihove emocije i osjećaje. Dijelimo s njima više od 96 posto identičnih gena’, rekao je Pratje i dodao da se nada da će ovaj video podići svijest o njihovoj tragičnoj sudbini.


Orangutan je rod primata iz porodice čovjekolikih majmuna. Njegovo ime na malajskom jeziku znači ‘šumski čovjek’. Živi samotnjački i na stablima veći dio života, stanovnik je tropskih kišnih šuma i danas se još može naći samo na Borneu i Sumatri.