NIKAKO DA NAS VRAG ODNESE

Propast svijeta u nastavcima

  • Autor: A.S.
  • Zadnja izmjena 28.11.2008 16:12
  • Objavljeno 28.11.2008 u 15:34
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Fanatici svakojakih vrsta iz godine u godinu najavljuju smak svijeta. Bilo da se radi o simboličkom datumu, pogrešnoj interpretaciji vjerskih knjiga ili bogohulnom napretku znanosti, čovječanstvo je svako toliko na rubu izumiranja. The truth is out there

Fizičari iz 20 zemalja u srijedu ujutro pustili su u pogon najkompleksniji znanstveni uređaj ikad izgrađen kojim će pokušati simulirati Veliki prasak i otkriti tajnu nastanka svemira. No, prije desetak dana, neki su njihovi kolege znanstvenici podigli tužbu zbog kršenja osnovnog prava na život, a time i izazvali paniku da bi najkompleksniji znanstveni uređaj ikad izgrađen mogao stvoriti Crnu rupu koja će progutati Zemlju.

No, daleko od toga da je ovo prvi puta da se čovječanstvu prijeti apokalipsom, neminovnim krajem ili smakom. Svakih nekoliko godina pojavi se paranoidna sekta ili pojedinac koji u svemu pronalaze znakove i interpretiraju ih tako da ne idu u korist ljudima.

Kao najčešći uzroci konačnog kraja navode se Sodoma i Gomora kakvim smo se, izgleda, u 20. stoljeću ponovno odali, zatim tehnološki napredak zbog kojeg ćemo zasigurno biti kažnjeni i eventualno 'povijesni' dokumenti i proročanstva koja se pozivaju na brojke i proračune.

Posljednji nas je put na smak svijeta upozorila mala kršćanska sekta Jehovini svjedoci. Božji svjedoci su nastali u Velikoj Britaniji, a vjeruju da je Biblija napisana u simboličkim kodovima koje će čovječanstvo dešifrirati tek u posljednjim danima svoga postojanja. Sa smakom svijeta su nas zaplašili 21. svibnja ove godine, no niti je Biblija dešifrirana niti je čovječanstvo zbrisano, a The Lord's Witnesses još uvijek na svojim stranicama podrobno objašnjavaju biblijske brojke i slova.

Fanatici i paranoici nas uvijek iznenade svojim nesuvislim trabunjanjem o kraju svijeta, no neimenovani je muškarac dokazao vrhunac gluposti kad se jedan dan uputio u Ladbrokes, najveću britansku kladionicu, i uložio deset funti da će u petak, 13. travnja 2007. godine, biti kraj svijeta. Omjer u korist svijeta bio je 10.000 prema jedan. Da je kojim slučajem i pogodio, postao bi bogat, ali nikome nije jasno kako bi podigao svoj dobitak.

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: TportalKarizmatici i milenijska buba

Idealna godina za plašenje ljudi bio je dolazak novog milenija, 2000. godina. Godinu dana ranije objavljen je niz predviđanja i strahova vezanih uz mogući računalni problem Y2K. Postojala je velika mogućnost da sva računala svijeta krivo interpretiraju dvijetisućitu kao dvije nule (00) te pokrenu niz katastrofa. Prijetio nam je prekid opskrbe električnom energijom, pad aviona, rušenje svih računalnih sustava, pokretanje nuklearnog programa i još štošta. No, osim više ili manje uspješnog novogodišnjeg tuluma, ništa od toga se nije dogodilo.

Jedno od najpreciznijih predviđanja ponudio nam je vođa tajlandskog kulta God's Salvation Church, Hon-Ming Chen. Naime, on je tvrdio da će Bog točno u podne i jednu minutu, 31. ožujka 1998. godine, preko svih televizijskih postaja najaviti svoj povratak. Naravno, nakon što se prethodno spusti na Zemlju u svojoj svemirskoj letjelici. Chen je bio dovoljno pošten da prizna svoju pogrešku, a osim toga je ponudio da ga razapnu nakon što se božanstvo nije materijaliziralo. Međutim, nitko nije bio toliko entuzijastičan.

Iz nekog razloga ni 1967. godina nije svakakve čudake ostavila ravnodušnima. Prvi od njih, Jim Jones, osnivač vjerske organizacije Peoples Temple, tvrdio je da će čovječanstvo preplaviti nuklearni rat 15. srpnja 1967. godine, nakon kojeg će nastati socijalistički raj na Zemlji. Zbog toga je zajedno sa svojim sljedbenicima preselio na sigurno mjesto, u Kaliforniju. No, Peoples Temple je s vremenom postao sinonim za masovno samoubojstvo, nakon što se 18. rujna 1978. godine 900 pripadnika sekte na izoliranoj farmi otrovalo cijanidom.

Na istu su se 1967. godinu namjerili i ufolog kojeg su oteli vanzemaljci George Van Tassel te jedan od najkontroverznijih vjerskih vođa današnjice Sun Myung Moon. No, ljeto ljubavi nije bilo nimalo apokaliptično, prošlo je uglavnom u ugodnoj atmosferi, slobodnom seksu i zamagljenoj percepciji.

Budući da se još uvijek nismo pretvorili u prah, nije nas odnijela bujica vode, a planet nam je i dalje na mjestu, onda vjerojatno ne treba vjerovati ni engleskom fizičaru, matematičaru, filozofu i teologu sir Isaacu Newtonu. Prema dokumentima otkrivenim prije godinu dana, Newton je predvidio da smak svijeta možemo očekivati 2060. godine, točno 1.260 godina nakon osnivanja Svetog Rimskog Carstva. Dotad, tko živ, tko mrtav.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi