PRVA OBITELJSKA GROBNICA

Pronađeni zagrljeni kosturi obitelji

  • Autor: A. S.
  • Zadnja izmjena 19.11.2008 15:57
  • Objavljeno 18.11.2008 u 11:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Više od četiri tisuće godina nakon nasilne smrti, majka, otac i dvoje djece ležali su zagrljeni, jedan do drugoga. Arheolozi kažu da se radi o prvom poznatom primjeru užih članova obitelji koje su - vjerojatno članovi uže rodbine - pokopali zajedno

Pronalazak kostura pokopane obitelji otvara nova pitanja o životu u starom vijeku u Europi te sugerira da su obiteljske vrijednosti imale važno mjesto u društvenom životu i prije vremena Stonehengea.

Obitelj je vjerojatno poginula u napadu suparničkog plemena, a identificirani su po ostacima DNA u kostima. Dječaci su bili stari četiri i osam godina, piše Daily Mail.

Dr. Alistair Pike, pročelnik Odsjeka za arheologiju na Sveučilištu Bristol, koji je vodio istraživanje, rekao je: 'Ovo je prvi put da bez sumnje možemo reći da je obitelj zajedno pokopana. Grobovi koji datiraju iz ranijeg vremena uglavnom su masovne grobnice i u njima su pronađene stotine kostura. Tko god da je pokopao ovu obitelj, poznavao ih je i očito smatrao važnima da ih u grob položi okrenute jedno prema drugome.'

Obitelj je pokopana u današnjem Eulau u njemačkoj pokrajini Saska-Anhalt otprilike istovremeno kad je u Engleskoj podignut Stonehenge, a premda su grobnice otkrivene 2005. godine, tek su sad dovršena DNA istraživanja.

Majka je za ono vrijeme bila prilično stara, imala je između 35 i 50 godina. Pažljivo je bila položena na lijevi bok, okrenuta prema suncu, dok je otac, u dobi između 40 i 60 godina, postavljen okrenut prema njoj.

Ostali parovi otkriveni na tom mjestu također su pokopani licima okrenuti jedan prema drugome, isprepletnih ruku kao u zagrljaju i gotovo se u svakom grobu nalazi barem jedno dijete, od novorođenčadi do desetogodišnjaka.

Mnogi kosturi imaju ozlijede, što ukazuje na to da su vjerojatno poginuli kao žrtve u nekom napadu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi