SEKS JE UVIJEK BIO IN

Pronađen dildo iz kamenog doba

21.07.2010 u 14:26

Bionic
Reading

Seksualna pomagala doživjela su veliki procvat u posljednjim stoljećima, međutim novi nalaz iz kamenog doba pokazuje da su neke igračke ipak odoljele vremenu i modi

Arheolozi su prošlog tjedna u Švedskoj pronašli penis oblikovan od životinjskog roga. Iako znanstvenici još uvijek nisu sigurni koja mu je bila uporaba, zaključak se sam po sebi nameće.

'Teško je odoljeti takvoj interpretaciji izgleda ovog predmeta u obliku penisa s erekcijom', komentirao je otkriće arheolog Goran Gruber iz Ureda za nacionalnu baštinu Švedske, koji je sudjelovao u iskapanju.

'Nema sumnje da su svi ljudi koji su u ono vrijeme živjeli vidjeli iste sličnosti s penisom kao i mi danas', napisao je švedski arheolog Martin Rundkvist na svojem blogu Aardvarcheology.

Izrezbarena kost otkrivena je u mezolitskom nalazištu (srednje kameno doba) u Motali, bogatom nalazima iz vremena između 4.000 i 6.000 godina prije Krista. Jedinstveni uvjeti nalazišta omogućili su da se očuvaju artefakti od kostiju koji kroz tisućljeća obično propadaju.

'Predmet je organske prirode, što je vrlo posebno', rekao je Gruber za LiveScience. Na mezolitskim nalazištima gotovo nikada ne nalazimo predmete od organskih materijala. Međutim, ovo se mjesto nalazi uz obalu te se predmet odlično očuvao u glinastim sedimentima rijeke.'

Predmet nalik na dildo dug je 10,5 centimetara, a promjer mu je dva centimetra. To nije prvi falusni predmet koji je pronađen među drevnim ostacima. U Njemačkoj je 2005. pronađen još jedan od kamena, čija je starost procijenjena na oko 28.000 godina.

Znanstvenici nagađaju da se uz vjerojatnu primjenu u seksualnom životu iskopani dildo možda također koristio kao oruđe za sjeckanje komadića kremena

Seksualni simboli nisu rijetkost među drevnim artefaktima, međutim češći su oni ženski koji predstavljaju plodnost majke Zemlje.