PRAKTIČAN I POUZDAN

Pop ikone: Švicarski nož

20.05.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Džepni nož s tisuću mogućnosti upotrebe poznat širom svijeta nastao je zahvaljujući domoljublju švicarskog proizvođača kirurških instrumenata Karla Elsenera krajem 19. stoljeća. Iako je ideja da stavi više oštrica koje se mogu vaditi iz drške bila inovacija u njegovo vrijeme, on ipak nije bio prvi koji se takvog čega sjetio

Wengerov divovski švicarski nož

Švicarski nož multifunkcionalni je džepni nož s mnogobrojnim korisnim dodacima koji su sklopljeni u dršci kad ih se ne koristi. Sam termin 'švicarski vojni nož' registriran je zaštitni znak u vlasništvu dvije tvrtke koje već preko sto godina proizvode noževe za švicarske oružane snage, Victorinox i Wenger, a u govoru se zna koristiti kao metafora za korisnost. Pravo ime tog alata inače je bilo 'Offiziersmesser' (oficirski nož), no američki vojnici u Drugom svjetskom ratu imali su problema s izgovorom riječi, pa je tako navodno nastalo moderno ime švicarski vojni nož.

Drška pravog švicarskog vojnog noža crvena je i ima logo jedne od dvaju švicarskih tvrtki koje ih proizvode ili švicarski grb u slučaju službenog vojnog modela. Iako je crvena drška najčešća, švicarski noževi proizvode se i u drugim bojama i oblicima, a odnedavno ih se može kupiti i s drškom koja omogućava bolji stisak mokrom rukom. Kao u slučaju ostalih popularnih predmeta, postoji grupa ljudi koja radi preinake na standardnim modelima kako bi ih prilagodili vlastitim ili tuđim željama.

Otac čuvenog džepnog noža bio je Švicarac Karl Elsener, vlasnik tvrtke koja je izrađivala kirurške instrumente. Kad je krajem 19. stoljeća otkrio da švicarske oružane snage nose noževe proizvedene u Njemačkoj kao dio standardne opreme, u Karlu Elseneru proradilo je domoljublje. Odlučio je napraviti švicarski nož za švicarsku vojsku.

Nakon pet godina eksperimentiranja 1897. Švicarac je imao nož zbog kojeg će on i današnje sjedište njegove tvrtke, gradić Ibach, ostati zauvijek zapamćeni. Osim dvije oštrice prvi švicarski nož imao je i otvarač za flaše.

Švicarski čokoladni nož

Kada mu je početkom 20. stoljeća umrla majka, Elsener je preimenovao tvrtku u Victoria njoj u čast, a desetak godina kasnije kad je počeo koristiti nehrđajući metal u izradi svojih noževa, u ime tvrtke dodan je nastavak -inox. Tako je nastalo ime tvrtke koja danas dominira svjetskim tržištem švicarskih noževa - Victorinox

Bez obzira na domišljatost dizajna, danas se zna da Karl Elsener nije bio prvi koji se dosjetio sklopiti mnogo alata u jedan lako prenosiv oblik. Prije otprilike 20 godina na Mediteranu je iskopan rimski multifunkcionalni vojni alat vrlo sličnog koncepta švicarskom nožu, no s malom razlikom da je nastao prije otprilike 1.800 godina.

Popularno nazvan rimski vojni nož bio je kombinacija sklopive vilice, žlice i noža, te čačkalice, lopatice i malog šiljka. Danas se ovaj jedinstveni primjerak domišljatosti nekog stanovnika Rimskog Carstva nalazi u Muzeju Fitzwilliam u centru Cambridgea.

Nakon što je prije pet godina Victorinox kupnjom Wengera ponovno postao dominantni švicarski proizvođač svog zaštitnog znaka proizveo je SwissChamp XAVT sa 80 funkcija, no taj nevjerojatan primjerak multifunkcionalnosti bio je zapravo samo jeftinija i razumnija varijanta Wengerovog švicarskog vojnog divovskog noža koji se pojavio na tržištu iste godine. Često nazivan 'konačnim' švicarskim nožem, Wengerov alat sadržava 87 komponenti koje imaju 141 funkciju, težak je jedan kilogram, širok preko 20 centimetara, a košta oko 7.000 kuna.

Inače, Guinnessov rekord iz 1992. godine drži švicarski nož sa 314 oštrica.

McGyver i jedan od njegovih Švicarskih noževa

Postoje razni modeli švicarskog noža s raznim kombinacijama alata za svakodnevne poslove. Najjednostavniji model naravno ima samo jednu sklopivu oštricu, no među uobičajenim alatima su pinceta, čačkalica, vadičep, otvarač za flaše, otvarač konzervi, odvijač, turpija za nokte, škarice i mala pila. Noviji modeli kao što je  Victorinoxov Presentation Master koji se pojavio na tržištu u siječnju ove godine imaju USB memorijski disk, laserski pokazivač, Bluetooth, digitalni sat te MP3 svirač.

Osim što je sam po sebi prepoznatljiv i popularan, čuveni je alat u SAD-u sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća postao i sinonim za snalažljivost zbog špijunske akcijske serije 'McGyver' u kojoj je glavni lik većinu svojih problema rješavao upotrebom svakodnevnih predmeta i uvijek prisutnog švicarskog noža. Serija je također potakla mnoge obožavatelje da pokušaju popisati sve modele švicarskog noža koje je glavni lik upotrijebio u seriji.

Kao šećer na kraju moramo još navesti i švicarski čokoladni nož, čokoladicu punjenu smrvljenim lješnjacima, koji bi svojom sličnošću pravom nožu mogao svakoga prevariti. Zamotan u crveni papir s Victorinoxovim logom, švicarski je čokoladni nož jedini kojim bi se i djeca mogla igrati.