BRŽI OD METKA

Pop ikone: Superman

15.01.2010 u 09:36

Bionic
Reading

Što je ono na nebu? Je li to ptica? Je li avion? Ne. To je Superman. Čovjek od čelika zamotan u američku zastavu brani istinu i pravdu već preko pola stoljeća i ne čini se da će skoro stati

Kad se 1938. jedan izdavač našao bez dobre naslovnice za novi časopis, odlučio je uzeti mišićavog momka u šarenim tajicama s plaštem koji jednom rukom drži auto iznad glave, iako je isprva pomislio da nije vidio ništa gluplje u životu. Pokazalo se da mu je to ipak bila dobra odluka.

Izdavač je radio za Detective Comics, Inc., od čega je kasnije nastala skraćenica DC Comics, a danas je to tvrtka koja objavljuje Supermanove naslove već preko 70 godina i dio je konglomerata Warner te s Marvelom drži 80 posto američkog tržišta stripova.

Superman je nastao u umovima Jerryja Siegela i Joea Shustera 1933, no u to vrijeme još se radilo o ćelavom zlikovcu koji želi osvojiti svijet. Priča i lik podbacili su kod publike te je 1934. zlikovac postao ono što mnogi smatraju prvim superherojem.

Četiri godine kasnije Siegel i Shuster dobili su narudžbu za 13 stranica stripa o Supermanu. Prvi broj stripa Action Comics prošao je dobro, no do broja četiri postao je nevjerojatan hit. Onaj isti izdavač navodno je otišao do najbližeg kioska i zapitao prvog klinca zašto kupuje baš njegov strip. Razlog je, naravno, bio Superman.

Rođen na planetu Kriptonu te poslan na Zemlju da bi preživio propast svog svijeta, Kal-El, nama poznatiji kao Superman, sletio je u blizini farmerske obitelji Kent koja ga je posvojila. Kako je rastao, dobivao je nadljudske moći, no umjesto da postane prvi superzlikovac, pod budnim okom svojih posvojitelja stasao je u najomiljenijeg američkog ilegalnog imigranta.

Njegove neobične sposobnosti uglavnom se objašnjavaju utjecajem našeg sunca na njegovu fiziologiju, a obuhvaćaju nevjerojatnu snagu, let, brzinu, otpornost na sve vrste povreda osim magičnih, nadljudska čula, teleskopski i rendgenski vid, laserske zrake iz očiju, sporo starenje te mnoge druge.

Prije svoje tridesete Superman se seli u Metropolis, izmišljeni grad koji se obično nalazi na jednoj od obala SAD-a. Tek tamo prvi put oblači tajice i plašt te započinje svoju borbu protiv kriminala koja nikad ne prestaje.

Njegov amblem mijenjao se tijekom godina, ali uvijek se radilo o velikom 's' na prsima, a ponekad i na plaštu.

Lois Lane, njegova neustrašiva kolegica novinarka i velika ljubav od najranijih izdanja, udala se za njega 1993.

Do početka Drugog svjetskog rata Superman je izazvao bujicu novih superheroja, a DC je brojnim tužbama eliminirao konkurenciju koliko je mogao. U poslijeratnim godinama Superman je ostao na vrhu kao najpopularniji superheroj.

Uslijedili su animirani filmovi, a zatim i TV serija s Georgeom Reevesom, o kojem je nedavno snimljen film 'Hollywoodland' s Benom Affleckom u ulozi prvog televizijskog Supermana. No Superman nije pred očima gledatelja zaista poletio do filma Richarda Donnera, u kojem je čovjeka od čelika glumio Christopher Reeve. Nešto starija generacija će se sigurno s nostalgijom sjetiti da je za gotovo svaku Staru godinu Christopher letio na našim malim ekranima.

U određenim krugovima priča se o prokletstvu vezanom za lik jer su oba Supermana prije Brandona Routha preuranjeno umrla. George Reeves je navodno izvršio samoubojstvo, a Christopher Reeve doživio je nesreću na jahanju od koje je ostao nepokretan od vrata naniže te je preminuo 2004.

Čovjek od čelika vratio se u kina prije tri godine i ovaj put imao je iza sebe svu silu računalne animacije, redizajnirano odijelo i režisera koji je omiljen u Hollywoodu, no i uz sve to nije financijski zadovoljio šefove u Warneru pa se ne zna kad će se snimati sljedeći nastavak.

Superman je označio zadnjih 70 godina, ne samo u Americi, već širom planeta. Njegova poruka uvijek je bila poruka tolerancije, mira i nade za bolji svijet. Sigurni smo da će i naši potomci moći bez problema prepoznati stilizirano 'S' gdje god i kad god se ono pojavi.