ZIMSKE RADOSTI

Pop ikone: Snjegovići

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 31.12.2009 08:48
  • Objavljeno 31.12.2009 u 08:00
snjegović prolaz

snjegović prolaz

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Svake godine kad padne snijeg, ne možemo odoljeti a da ne napravimo snjegovića. Stoga smo odlučili pozabaviti se pitanjem što zapravo znamo o tim smrznutim veseljacima

Zacijelo jedan od najstarijih oblika ljudske umjetnosti, izrada skulptura od snijega, u korijenu je izrade snjegovića. Michelangelo i drugi umjetnici znali su napraviti snježni predložak budućeg djela za svoje klijente.

Prema Bobu Ecksteinu, crtaču stripova i autoru knjige Povijest snjegovića, izrada snjegovića bila je omiljena zabava za vrijeme srednjevjekovnih zima. Europljani su ih običavali raditi po ulicama grada poslije prvog snijega.

Jedna od najranijih ilustracija koja prikazuje snjegovića nalazi se u religioznom rukopisu iz 14. stoljeća. Osim kao umjetnost, izrada snjegovića slavila je dolazak zime i upotpunjavala druge aktivnosti poput klizanja, sanjkanja i izrade drugih manjih ili većih stvari od snijega i leda.

Gulliver/Getty Images

Gulliver/Getty Images

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

U Europi i Sjevernoj Americi snjegovići se tipično sastoje od tri kugle, a u azijskim zemljama imaju samo dvije.

Snjegović je glavni lik istoimene bajke Hansa Christiana Andersena koji se zaljubio u štednjak, jer zbog oblika misli da je u pitanju ženski snjegović.

Osim u priči čuvenog pisca bajki, snjegovići se pojavljuju u nebrojenim pisanim i filmskim djelima, kao i u pjesmama, crtićima, stripovima i igrama.

Među poznatijim je pjesma 'Frosty the Snowman' autora Waltera 'Jacka' Rollinsa i Stevea Nelsona iz 1950. Frosty ima gumb umjesto mrkve na mjestu nosa, crveni šal, rukavice i lulu, a pojavio se u mnoštvu reklama i crtanih filmova od svog nastanka.

Svjetski dan snjegovića
je 18. siječnja. Taj je datum odabran, jer sliči na snjegovića s metlom. Sam dan smislio je kolekcionar Cornelius Graetz iz Njemačke koji je tijekom 25 godina skupio preko tri tisuće snjegovića i zbog te zbirke ima mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Najvećeg muškog snjegovića
izradili su stanovnici Bethela u Maineu 1999. Angus, kralj planine, bio je visok 34 metra, a ime je dobio po bivšem guverneru Mainea. Težio je oko četiri tisuće tona, umjesto očiju imao je dva ogromna vijenca, na glavi šestometarski šešir od vune, nos mu je bio napravljen od narančaste žice i dugačak gotovo dva metra, a usta mu je sačinjavalo šest automobilskih guma. Oko vrata mu je bilo svezano oko 40 metara vunenog šala.

Stanovnici Bethela godinama su čekali da netko sruši njihov rekord, no budući da se to nije dogodilo, odlučili su ponovo sagraditi još većeg snjegovića. No ovaj put napravili su gospođicu snjegović

S nevjerojatnih 37 metara visine promatrala je 2008. svoje stvaratelje očima koje su čak imale i trepavice napravljene od skija. Bila je triput teža od svog prethodnika, a ime je dobila po senatorici iz Mainea, Olympiji Snowe. Našminkana usta bila su joj napravljena od crveno obojanih guma, a imala je i crveni šal i šešir.

Olympia je samo deset metara niža od Kipa slobode u New Yorku. S obzirom na to da ne postoji zasebna kategorija Guinnessa za ženske snjegoviće, stanovnici Bethela nadaju se da će Olympia biti prva. A ako neće, još uvijek je najveći snjegović na svijetu.

Trebalo je šest mjeseci da se Olympia do kraja otopi.

Prikladno je da još spomenemo i najmanjeg snjegovića na svijetu. Širine petine ljudske vlasi kose, stvorio ga je David Cox, britanski znanstvenik koji radi u Nacionalnom laboratoriju za fiziku u Londonu.

I ako padne još snijega, imamo i koristan savjet za sve koji vole raditi snjegoviće. Koristite mokar snijeg za izradu, a da biste ga što dulje sačuvali, umjesto metle stavite mu otvoreni suncobran u ruku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi