MALI PODSJETNICI

Pop ikone: Magnet za frižider

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 16.06.2010 10:29
  • Objavljeno 16.06.2010 u 10:29
magneti za frižider

magneti za frižider

Izvor: Creative Commons / Autor: oskay

Ukrasi, korisni podsjetnici, izvor zabave za djecu i još mnogo toga, magneti za frižider postoje u svim oblicima i veličinama. Četiri petine kućanstava u svijetu drži barem jedan magnetić na frižideru, a mnogi ih i skupljaju

Prema legendi, postojao je pastir po imenu Magnes kojem se prije 4.000 godina noga zalijepila za kamen zbog čavla u cipeli. Tako je navodno nastalo ime magnetit za kamen koji je ubrzo postao poznat po svojim 'magičnim' svojstvima među kojima su bile moći iscjeljenja, zaštita od zlih duhova, i uništavanje željeznih brodova. Prirodno magnetiziran komad minerala magnetita drevni narodi nazvali su 'kamen koji vodi' zbog toga što je uvijek pokazivao na sjever odnosno jug.

Magnetski otvarač za pivo

Magnetići za frižider ponajviše su američka ikona, a nastali su već oko šezdesetih godina prošlog stoljeća iako se u početku nisu koristili na frižideru, već su bilo jedno od zabavnih sredstava obrazovanja za djecu. Prvi magnet za frižider patentirao je Amerikanac William Zimmerman tek 1970. u obliku malog stripa u boji na magnetu, a onda, kao i danas, služio je kao ukras i za pričvršćivanje podsjetnika.

Čak i danas, još uvijek su popularni magnetići s pojedinačnim slovima ili cijelim riječima, i to ne samo zbog korisnosti za djecu. Krajem prošlog stoljeća Dave Kapell pokrenuo je liniju magneta s riječima koju je nazvao Magnetska poezija

Uz pomoć osnovnog paketa mogla se na frižideru napisati cijela pjesma, a to mu je navodno bila i temeljna funkcija – da pomogne pjesnicima koji pate od nedostatka inspiracije i općenito olakša pisanje. Navodno je i slavna pjevačica Madonna napisala jedan od svojih hitova uz pomoć 'Magnetske poezije'.

Magnetići sa slovima su još uvijek nedovoljno korištena metoda podučavanja djece da nauče pisati i čitati uglavnom zbog straha da će ih progutati. Igre koje roditelji mogu igrati sa svojom djecom variraju od 'vješala', preko skupljanja slova istih boja, pa sve do navođenja predmeta u kuhinji koji počinje na neko od slova s frižidera.

Ne postoji službeni termin za skupljanje magneta za frižider, no ljubitelji su se uglavnom složili da će koristiti riječ 'memomagnetika'. Jedno od popularnih internetskih mjesta okupljanja kolekcionara tih zabavnih magnetića je ovdje

Najveću kolekciju magneta za frižider na svijetu posjeduje Louise J. Greenfarb iz predgrađa Las Vegasa u Nevadi, poznata i kao 'Magnetna dama'. Sa preko 32.000 magnetića gospođa Greenfarb drži Guinnessov svjetski rekord koji je u svom muzeju u Las Vegasu izložio 7.000 primjeraka njezine ogromne kolekcije.

Louise J. Greenfarb kaže da ih je slučajno počela skupljati jer ih je oduzimala djeci zbog straha da bi ih mogla progutati. Kako ne voli bacati stvari, nastavila je pokrivatii frižider magnetićima dok ga nije u potpunosti ispunila. Njezina ljubav prema magnetima je tolika da je rekla da bi željela biti pokopana u frižideru prekrivenom najdražim primjercima svoje kolekcije.

Zbog simpatičnih magneta, frižideri su postali još jedan način da bolje upoznate osobu u čijoj se kuhinji nađete. Obično su tu fotografije obitelji, kalendar, pokoja duhovita karikatura ili figurica, možda kakva poslovica ili doskočica, nedavna postignuća djece u obliku raznih pohvalnica i diploma, kazne, računi i dani kada smetlari odnose smeće. Gotovo da je čudno vidjeti prazna vrata frižidera, kao da vlasnik nešto skriva.

Magneti za frižider obično traju oko pet do deset godina prije nego postanu preslabi da bi išta držali. Postoje i jači magneti koji služe kao držači za ključeve ili otvarači za boce.

Zapamtite, nemojte udarati magnete ili dopustiti da padnu jer tako gube snagu. Također ih nije dobro ni zagrijavati ili približavati drugim, jačim magnetima.

Nadamo se da smo vam ponovo približili te korisne ukrase za frižider i da ćete ih sljedeći put primijetiti kad idete po sok ili salatu, a možda ćete čak i poželjeti nabaviti novi. Nije bitno ako se ne bude uklapao među druge ukrase na frižideru jer glavno je pravilo magneta – suprotnosti se privlače!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi