NAJPOPULARNIJA SLAGALICA RIJEČI

Pop ikone: Križaljka

  • Autor: K. D.
  • Zadnja izmjena 06.02.2009 15:31
  • Objavljeno 04.02.2009 u 15:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Danas dio standardne ponude preko 90 posto novina u svijetu, križaljke kao da su oduvijek bile tu. Krivo. Još prije 100 godina nitko živ nije ni vidio ni riješio ništa slično. Genijalno jednostavna mentalna igračka duguje svoj nastanak jednom zimskom poslijepodnevu

Toga dana 1913. godine Arthur Wayne trsio se u svom naslonjaču smisliti nove oblike igara za posebno božićno izdanje novina. Sjetivši se svoga djeda s kojim je svojedobno slagao kocke sa slovima tako da vertikalno i horizontalno bude ista riječ, Waynu je palo na pamet preraditi ideju tako da riječi vodoravno i okomito ne budu iste. Rješavanje je time postalo izazovnije, a u igru je ušlo više riječi.

Prva križaljka na svijetu, nazvana word-cross, debitirala je 21. prosinca, kako je i planirano. Reakcija čitatelja bila je neočekivano euforična. Toliko im se svidjela nova igra da je Wayne morao smisliti još jednu za sljedeću nedjelju, pa za sljedeću...

Četiri tjedna nakon prvog objavljivanja, slovoslagari u tiskari greškom su umjesto 'word-cross' otisnuli 'cross-word', naziv koji je ostao u engleskom jeziku sve do danas. No osim što je slaganje križaljke predstavljalo noćnu moru za tiskarske strojeve, prvi sljedeći koji su čupali kosu bili su urednici. Često je trebalo obavljati opsežna redigiranja zbog činjenice da autori križaljki nisu imali nikakvog novinarskog iskustva, pa su križaljke vrvjele greškama.

simonsays.emblazehosting.com

simonsays.emblazehosting.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Lincoln Schuster i Richard L. Simon

U početku su samo jedne novine, World, redovito objavljivale križaljke, i tko zna do kada bi to trajalo da diplomant Sveučilišta Columbia Richard L. Simon nije jednog dana posjetio svoju baku, strastvenu križaljkašicu. Pitala ga je može li se negdje kupiti zbirka križaljki. Osim što joj je odgovorio da ne može, poduzetnom je unuku istom sinula ideja koja će ga pretvoriti u najmoćnijeg izdavača u Americi. Sljedeći dan otišao je u redakciju Worlda i kupio autorska prava za sve križaljke po cijeni od 25 dolara za komad. Odštampana zbirka rasprodala se gotovo preko noći u 300 tisuća primjeraka i za neodoljivom je slagalicom poblesavila čitava nacija.

Žena iz Chicaga je 1924. zatražila razvod 'jer joj je muž toliko opčinjen križaljkama da više nema vremena za posao'. Sudac je naredio mužu-ovisniku da se ograniči na tri križaljke dnevno, a ostatak vremena posveti kućanskim dužnostima. Godinu dana kasnije, zaposlenik njujorške telefonske kompanije ubio je svoju ženu jer mu nije znala pomoći oko rješavanja te fatalne slagalice. Nedugo zatim u Budimpešti neki je muškarac počinio samoubojstvo ostavivši za sobom objašnjenje u obliku križaljke. Nitko je nije riješio.

Status ozbiljnog mentalnog izazova križaljka dobiva za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je počinje štampati ugledni New York Times. Dugo se čelništvo novina protivilo toj 'primitivnoj zabavi', no nakon napada na Pearl Harbour 1941, nekim urednicima učinilo se da bi mogli uslijediti dugi dani policijskih satova i sjedenja po skloništima. Drugim riječima, moglo bi doći vrijeme kada će ljudima trebati višak razbibrige.

Tyler Hinman, četverostruki šampion u brzinskom rješavanju križaljki

Uskoro je New York Times postavio profesionalni standard za sve tvorce križaljki: crno-bijeli obrazac mora biti dijagonalno simetričan, crni kvadrati ne smiju zauzimati više od šestine cjelokupnog dizajna, križaljka ne smije imati tzv. prljava ukrižavanja, tj. teške riječi ne smiju presijecati jedna drugu. Simpatičan je podatak da, kako tjedan odmiče, križaljka postaje sve teža. Onu nedjeljnu često ne mogu riješiti ni hardcore ovisnici.

Smišljanje križaljke vrlo je složen posao od nekoliko dana. Najviše vremena otpada na stvaranje definicija koje se upisuju u kućice. Urednica New York Timesa Eugene Maleska izjavila je da u čitavoj Americi nema više od 600 ljudi koji su sposobni konstruirati ih. Nadamo se da ih ima nešto više koji su ih u stanju riješiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi