UVIJEK U NOVČANIKU

Pop ikone: Kondom

01.06.2010 u 10:02

Bionic
Reading

Prezervativi su među najstarijim od svih oblika kontracepcije i jedini koji štite od spolno prenosivih bolesti, stoga nije čudno da su i dan danas dio popularne kulture

Najstariji prikaz kondoma navodno su pećinski crteži koji datiraju još s kraja ledenog doba, oko 15.000 godina prije nove ere, nađeni u Grotte des Combarrelles u Francuskoj.

Čini se da je kontracepcija prije 16. stoljeća bila ženska domena, pa muškarcima nije bilo bitno radi li se o lanenoj čarapici za penis ili magičnom medaljonu koji moraju nositi za vrijeme snošaja. Do pojave sifilisa nije bilo preciznog specijaliziranog teksta koji se bavio prezervativima.

Tek početkom 16. stoljeća objavljeni su prvi opisi eksperimenata talijanskog liječnika Gabrielea Falloppija. Njegov laneni kondom navodno je bio vrlo uspješan u sprječavanju širenja spolno prenosivih bolesti.

Ubrzo nakon smrti doktora Falloppija njegovi kondomi poprimili su i kontracepcijski karakter. Osim od lana, prezervativi su se tijekom renesanse izrađivali i od životinjskih iznutrica i mjehura

Tijekom 18. stoljeća u dućanima pojavile su se i prve upute za korištenje kondoma te promotivni materijali za taj tip proizvoda, a stoljeće kasnije reklamu im je radio čuveni Casanova koji je redovno koristio kondome, 'engleske crvene kapute', kako ih je sam nazivao.

A onda je 1840. došlo i novo doba i kondomi su postali gumeni, a najveći proizvođač novih prezervativa bio je ni manje ni više nego tvrtka Goodyear, današnji čuveni proizvođač automobilskih guma.

Čvrstu, ali elastičnu vulkaniziranu gumu 1930. zamijenio je lateks koji je i danas baza proizvodnje kondoma. U to vrijeme 15 najvećih proizvođača prezervativa na tržište je izbacivalo milijun i pol kondoma dnevno.

Danas se godišnje proizvodi oko pet milijardi prezervativa širom svijeta, a žene ih kupuju u nešto većem broju nego muškarci. Ima ih svih okusa i u svim bojama te različitih dužina i širina. Kvalitetni kondomi mogu se rastegnuti i do dužine od jednog metra ili napuniti sa 12 litara vode prije nego puknu.

Najveći kondom na svijetu bio je onaj koji je militantna grupa 'Pokreni se, Parizu' navukla 1993. na obelisk na pariškom trgu Place de la Concorde kako bi skrenula pažnju na AIDS. Prezervativ bio je dug 22 metara i tri i pol metra širok, a pojavio se na naslovnicama časopisa širom svijeta kao simbol prevencije zaraze HIV-om.

Prezervativi imaju i niz neseksualnih primjena poput prevlačenja preko mikrofona za hitno podvodno snimanje ili stavljanje na cijev puške kako bi se oružje zaštitilo od prljavštine.

S obzirom na napredak u tehnologiji zadnjih godina, kondomi postaju sve tanji i sve pouzdaniji, pa se čini da neće nigdje nestati. Kvalitetna zaštita od spolno prenosivih bolesti i neželjenih trudnoća i dalje će biti dobra stara 'gumica'.