SVEVREMENSKA IGRAČKA

Pop ikone: Hula hup

07.07.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Prvo je bio samo kolut i u igri i vježbanju koji su prije par tisuća godina koristili uz pomoć štapa. Ponovno je oživio kao hula hup prije pedesetak godina, kad su ga curice diljem svijeta vrtjele oko struka iz zabave, a danas se upisuje u Guinnessovu knjigu rekorda, koristi u cirkusima i u ozbiljnim fitnes vježbama

Pedesete u SAD-u

Tko bi rekao da je plastični obruč koji se vrti oko struka jedna od najprodavanijih igračaka ikad? No, nakon što je patentiran pod tim imenom krajem pedesetih, u samo šest mjeseci je prodan u preko 20 milijuna primjeraka. Sve su curice željele imati hula hup i nadmetati se koja će više ili duže zadržati kolut oko struka.

Porijeklo igračke nije sasvim jasno, ali postoje dokazi da su ga još u starom vijeku, u Egiptu, Grčkoj i Rimu, koristila djeca u igri ili za vježbanje. Tada su se izrađivali od drveta, loze, bambusa ili sličnog dostupnog i prikladnog materijala, a kolut se vrtio po podu uz pomoć štapa. Ovaj se oblik igre zadržao do danas, ne samo u dječjoj uličnoj kulturi, već i u cirkusima, sportovima itd.

S kolutom su riječ 'hula' prvi povezali britanski mornari kad su početkom 19. stoljeća na Havajima vidjeli plesnu tradiciju temeljenu na mrdanju bokovima koja ih je neodoljivo podsjećala na ono što su njihova djeca radila pokušavajući održati kolut da ne padne pod.

Fantastičan Cirque du Soleil

Premda su se prvi plastični kolutovi počeli proizvoditi u Australiji, tek se američki proizvođač još jedne popularne igračke – frizbija – sjetio zaštititi naziv hula hup. Tvrtka Wham-O je 1957. počela proizvoditi plastične hula hupove u raznim bojama i sljedeće godine prodala nekoliko desetaka milijuna širom svijeta. U Americi je tada hula hup koštao 1,98 dolara


Dok je u svijetu pomama za plastičnim kolutovima šezdesetih godina jenjavala, na našim se prostorima tek razbuktala. Djevojčice su posvuda vrtjele kolut oko struka pa ga prebacivale na ruku, zatim samo na nogu te usavršavale svoje umijeće.


Kako bi krajem šezdesetih ponovno podigli interes za hula hup, počela su se organizirati natjecanja, prvo samo u Americi, a zatim i na svjetskoj razini. Ocjenjivala se ljepota izvedbe kao i vrijeme održavanja koluta oko struka, a točke su bile podijeljene u one zadane i slobodne uz glazbu.

Hula hup je postao gotovo neodvojivim dijelom cirkusa još šezdesetih godina, a ruski i kineski su cirkusi umijeće baratanja kolutom doveli do savršenstva. Devedesetih se godina počeo koristiti i u aerobik i fitnes centrima, gdje se pokazao kao vrlo korisno pomagalo.


Rekord Alesye Goulevich
Nisu sve kulture prihvatile igru jednako. U Indoneziji su zabranili igranje njime na ulici jer su mrdanje bokovima u javnosti smatrali nedoličnim, a ništa blaži nisu bili ni u Japanu. Američki su obožavatelji pak jednom prilikom oteli cijeli kamion pun hula hupova.


Značajni rekordi:

Najviše kolutova oko struka odjednom – 107 komada, rekord postavila Alesya Goulevich iz Bjelorusije 15. lipnja 2009. godine.
Najveći je hula hup, opsega 15,7 metara, zavrtio Kinez Bao Zongyao 8. studenog 2008.
•Najviše okretaja u minuti je također postigao Kinez, Xia Tao, koji je kolut zavrtio 211 puta isti dan kad i njegov kolega najveći hula hup.
•Jedina osoba, pa prema tome i rekorder, koja je oko struka zavrtjela traktorsku gumu tešku 24 kilograma jest Roman Schedler iz Austrije, a gumu je vrtio 71 sekundu 24. rujna 2000. godine
•Rekord vrćenja hula hupa pod vodom se rušio dvaput, a oba je puta to bila Ashrita Furman iz SAD-a koja je provela dvije minute i 38 sekundi u bazenu u vodenom centru kraj New Yorka 1. kolovoza 2007. godine.