ZAVEO NAS JE

Pop ikone: Casanova

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 18.11.2013 14:50
  • Objavljeno 10.02.2010 u 08:00
casanova

casanova

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Dok je Don Juan samo legenda, Casanova je povijesna ličnost i, zahvaljujući memoarima koje je napisao prije smrti, sinonim za najvećeg zavodnika koji je ikad živio
Gulliver/Getty Images

Gulliver/Getty Images

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Venecijanac Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt je u svom dugom i uzbudljivom životu bio pravnik, strastveni kockar, vojnik, violinist, pisac i prevoditelj, visoki službenik francuske vlade, mistik i alkemičar, špijun, vlasnik manufakture svile, samozvani plemić i papinski vitez Reda zlatne mamuze te, pred kraj života, knjižničar jednog od najmoćnijih plemića Svetog Rimskog Carstva. Osim te osebujne lepeze zanimanja i titula, razumio se u medicinu i bio je poznavatelj dobre hrane, pića i žena.

Pogotovo žena.

Prvo seksualno iskustvo doživio je kad je imao 11, a sa 17 izgubio je nevinost, ni manje ni više nego s dvije djevojke, i tada je shvatio što želi od života.

Od 1742. do 1798. posjetio je sve veće europske gradove i upoznao većinu vladara, umjetnika i znanstvenika svog vremena. Kretao se po dvorovima i u visokom društvu, no nikad se nije uspio dugo zadržati na jednom mjestu. Za to su uglavnom bili krivi dosada, kocka i loš glas na koji bi ubrzo došao zbog razvratnog životnog stila.

Prijatelje je lako stjecao, no zbog čestih novčanih podvala i libida bez kontrole prilikom odlaska iz svakog grada najčešće ih je gubio. Čak i oni najvjerniji napustili su ga kad je pokušao iscijediti još koji dukat iz njih.

Njegova je vječna borba protiv dosade razlog zašto je postao poznat - Casanova je napisao svoje memoare da bi razbio monotoniju svakodnevice dok je radio kao knjižničar, a to je djelo zaslužno za njegovu današnju slavu.

Nekoliko puta je završio u zatvoru zbog dugova, a imao je i pokoji usputni dvoboj ili pokušaj atentata zbog ljutih muževa kojima je nabio rogove. Posebno mu je neugodno iskustvo pružila inkvizicija kad ga je osudila i zatvorila zbog kontakata sa slobodnim zidarima i sličnim društvima. No nakon šest mjeseci provedenih u potkrovlju Duždeve palače koje je služilo kao zatvor za kažnjenike višeg statusa Casanova je uspio pobjeći, a oko istinitosti tog bijega i danas se vode rasprave.

Naime, Casanova tvrdi da je uspio prokopati rupu u podu ćelije smještene do sobe inkvizitora koji je ispod njega živio, no samo tri dana prije bijega premješten je u novu ćeliju s boljim pogledom. Čuveni avanturist kaže da je dugo samo sjedio i buljio u zid obeshrabren ironičnim spletom okolnosti. Ali ubrzo je smislio novi plan te sa zatvorenikom iz susjedne ćelije uspio pobjeći kroz rupu koju su napravili u stropu.

Mnogi kritičari kažu da je bijeg preglup i prelagan da bi bio istinit, no postoje neki dokumenti u kojima se spominju popravci stropova u tom dijelu Duždeve palače. Zbog te osude i bijega, Casanova je proveo 18 godina izvan Venecije. Dobio je dozvolu vratiti se tek nakon mnoštva pisama u kojima je molio inkviziciju da mu dopusti povratak.

S obzirom da se u 18. stoljeću plemstvo ženilo zbog političkih veza, ljubav i seks bili su im izvor zabave i užitka. Kako je u svemu tražio avanturu, Casanova za svoja osvajanja nikad nije birao žene koje je lako odvesti u krevet, već je težio idealu pametne, privlačne i duhovite osobe. No treba spomenuti da je podjednako izbjegavao i izrazito teška osvajanja.

Jedan od Casanovinih suvremenika opisao ga je kao najzanimljivijeg čovjeka kojeg je u životu upoznao te da ne postoji ništa što je za njega nemoguće.

Ostavljamo vas uz riječi samog Casanove koje je napisao u svojim memoarima.

'Čitatelj ovih memoara otkrit će da nikad nisam imao cilj kojem sam stremio i da je moj sistem, ako se tako može nazvati, lagano plutanje na valovima života uz vjetar koji me nosi tko zna kamo.'

Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi