MODNI KRIMINAL

Pop ikone: Bijele čarape

08.04.2009 u 12:25

Bionic
Reading

Koliko ih volimo, toliko ih i mrzimo. O bijelim čarapama vodile su se ozbiljne rasprave u svijetu mode, ali one nekako uvijek završe na popisu zabranjenih modnih dodataka. Ništa nas ne oduševljava više nego bijele čarape u sandalama ili uz bermude

Mnogi su razlozi zašto bijele čarape ne bi trebalo nositi. Prvo, ni s čim se ne slažu (osim ako se baš ne obučete skroz u bijelo i sakrijete ih dugim nogavicama), lako se mažu, pa tenisice ili sandale nije poželjno skidati, a ako ih baš morate obući, imajte na umu da se radi isključivo o sportskoj odjeći. Međutim, mi ih ipak nosimo.

O ozbiljnosti ovoga problema govori podatak da je 2004. godine nizozemska vlast bijele čarape htjela proglasiti nepristojnima. Prema tadašnjim napisima u medijima, jedan dužnosnik ministarstva financija izjavio je da bijele sportske čarape 'prelaze granice pristojnog odijevanja'. Nakon što su vijest prenijeli svjetski mediji i očito se zainteresirali za ovakav postupak liberalnih Nizozemaca, ministarstvo je cijelu stvar opovrgnulo tvrdeći da je sve to bilo izrečeno u kontekstu kodeksa odijevanja koji bi se trebalo poštovati.

Tako nizozemskim bijelim čarapama nije odzvonilo, ali je postalo jasno da im se crno piše.

Michael Jackson, Thriller

Bijele čarape zapravo spadaju u sportsku odjeću. Ne zna se tko ih je i kada prošetao i uklopio u svakodnevno odijevanje ili, ne daj bože, u elegantne kombinacije. Jedno je sigurno – njihovom šarmu pedesetih godina prošlog stoljeća nije odolio američki glumac i plesač, zvijezda mjuzikla Gene Kelly

Kad je na kiši zaplesao u lakiranim crnim cipelicama iz kojih su se nazirale udobne pamučne bijele čarape, nitko mu nije zamjerio. Štoviše, Gene Kelly nije imao problema sa stilom, a još manje s obožavateljicama. Trend prekratkih hlača ispod kojih izviru bijele čarape jednako je uspješno nastavio Michael Jackson 1982. godine albumom 'Thriller'.

Koliki su klinci oponašali kralja popa ne samo u plesnim koracima već i u odijevanju... Stoga ne treba čuditi što su se u osamdesetima u modnom kriminalu jastučića, streč haljina i šljokica našle i bijele čarape. S teniskih terena ponovno su prešle na pozornice i ulice i udobno se smjestile ondje na nekoliko godina. Ni dečki iz popularnog prvog boy benda New Kids On The Block nisu odoljeli toj bijeloj pamučnoj napasti.

Ipak, koliko god se mi opirali tome i koliko god modni kritičari trošili glasnice na upozorenja, bijele čarape nisu nestale sa scene. Osim utaknute u sandale, na svjetskim plažama možemo ih vidjeti i na nekim pop ikonama modernog vremena. Justin Timberlake i Eminem ostali su vjerni pobornici stava da stopalima treba prvo pružiti udobnost, a onda sve ostalo.

Modni urednik časopisa Attitude Luke Day objasnio je jednostavno i osnovno pravilo o nošenju bijelih čarapa: 'Vrlo je jasno. Čarape moraju biti iste boje kao i odijelo i cipele'. Prema tome, bijele čarape u službenom odijevanju dolaze u obzir samo ako je i sve ostalo na vama bijelo, ali i u tom slučaju modni kreatori će prije preporučiti bose noge i lagane cipele.

Čini se da s bijelim čarapama situacija nikad neće biti izglađena. Sve je u redu dok ih gledamo na teniskim ili atletskim terenima, ali izvan toga bijele čarape nemaju svrhu. Svrhu im vjerojatno jedino daju muškarci koji ionako ne mare za boju čarapa, već navuku one koje se nalaze na vrhu ladice. A njima je ionako svejedno što modni kreatori, Francuzi i Nizozemci misle.