NEVJEROJATNE SU

Pogledajte najbizarnije životinje na svijetu

07.07.2014 u 16:06

Bionic
Reading

Svijet je prepun životinja koje nas svojim izgledom mogu prestraviti ili dobro nasmijati, a mnoge od njih možda nikada niste ni vidjeli. Upoznajte se s najbizarnijim životinjama na svijetu – od nosatog majmuna do jednookog albino morskog psa

Aksolotl

Aksolotl je ličinka repatog vodozemca (Ambystroma tigrinum) koji živi u slatkim vodama Meksika i južnog dijela Sjeverne Amerike. Trajno zadržava škrge i repnu peraju i postaje spolno zrela već kao ličinka što se naziva neotenijom. Zbog slabog djelovanja štitnjače, vrlo se često ne preobražava u odrasli oblik.


Morski pas kiklop

U Kalifornijskom zaljevu jedan ribar otkrio je jednookog albino morskog psa nakon što je otvorio trudnu majku koju je ulovio. Iako albino kiklop vjerojatno ne bi živ došao na svijet, znanstvenici su potvrdili kako je u pitanju stvarna životinja.

Zmijozub (Anoplogaster cornuta) vrsta je koja živi u umjerenim i tropskim morima diljem svijeta na dubini do pet kilometara.

Madagaskarski prstaš

Pomalo nalik na izgubljeno dijete Goluma i Jode, madagaskarski prstaš poznat i kao Aj-aj ima ogromne žute oči i velike uši. Ova vrsta lemura živi na Madagaskaru, a od 1933. do 1957. se mislilo da je izumrla. Lokalni stanovnici vjeruju da kad madagaskarski prstaš nekome pokaže srednji prst, to nosi smrt.

Roza kornjača

Kineski ribar na istoku Kine u provinciji Jiangxi ulovio je roza kornjaču mekog oklopa tešku oko jednog kilograma.

Dlakava grdobina

Indonezijska dlakava grdobina u prosjeku dugačka je oko 22 centimetara i može progutati žrtvu svoje veličine zahvaljujući ogromnim ustima.

Afrička kornjača mekog oklopa

Afrička (nilska) kornjača mekog oklopa slatkovodna je vrsta koja živi u području Bliskog istoka.

Mangalica

Mangalica je mađarska svinja koja sliči na ovcu zbog vunaste dlake. Svinjina dlaka može biti crna ili crvena, no uglavnom je svijetla. Mangalica je zadnja vrsta svinje na svijetu koja ima runo.

Zvjezdastonosa krtica

Zvjezdastonosa krtica (Condylura cristala) živi u Kanadi i SAD-u, a lako je prepoznatljiva po 11 parova pipaka koji joj okružuju njušku.

Filipinski avetnjak

Avetnjaci imaju veće oči od mozga. Filipinski avetnjaci (Tarsius syrichta) najmanji su primati na svijetu – samo 13 centimetara visoki.

Patuljasti marmoset

Patuljasti marmoseti su najmanji majmuni na svijetu. Reillo koji se rodio i živi u ZOO-u u Nebraski na fotografiji ima tri mjeseca i 60 grama što je prosječna težina za njegovu visinu od deset centimetara.

Dugorepi nosan

Dugorepi nosani (Nasalis larvatus) je crvenkasto-smeđi majmun koji živi na otoku Borneu. Na Borneu su ti majmuni poznati i kao nizozemski majmuni. Kao što im i samo ime kaže, imaju velike nosove.


Nasmiješeno čudovište

Riba Psychrolutes marcidus jednom kad se izvadi iz vode dobiva neobičan osmijeh na licu, no to je zbog toga što njihova želatinozna masa ima manju gustoću od vode u kojoj inače pluta na dubinama između 600 i 1.200 metara.

Kineski vodeni jelen

Ako ikad sretnete kineskog vodenog jelena (Hydropotes inermis) u mračnoj uličici, garantiramo da ćete se pošteno prepasti. Ta neobična vrsta biljojeda ima ogromne vampirske zube koji mogu u mužjaka narasti i do osam centimetara, a služe uglavnom za borbu i šepurenje pred ženkama.

Flamingo puž

Flamingo puž (Cyphoma gibbosum) živi u tropskim vodama zapadnog Atlantika. Nije nikakav misterij kako je dobio ime.