POVIJEST U BOJI

Pogledajte Drugi svjetski rat u samo sedam minuta

03.10.2013 u 11:16

Bionic
Reading

Američki korisnik YouTubea EmperorTigerstar dao si je nevjerojatno puno truda i napravio snimku karte Drugog svjetskog rata u kojoj se vide sve promjene granica u oko šest godina. U pitanju je zanimljiv projekt koji je usto i vrlo koristan svima koji su zainteresirani za to povijesno razdoblje

Na vrlo detaljnoj karti Europe koju je napravio korisnik YouTubea EmperorTigerstar mogu se vidjeti svi dani Drugog svjetskog rata.

Sile osovine, njihove kolonije i pripojeni teritoriji su boje kestena, područja koja su sile osovine okupirale su tamnocrvene boje, njihove marionetske države su crvene, a svježe osvojeni teritorij je roza boje.


Sile saveznika su plave boje, kao i područja koja su okupirali, svježe osvojen teritorij je svijetloplav, Finska je ljubičasta, Rusi su tamnozeleni, a zelena područja predstavljaju teritorij okupiran prije nego su se pridružili silama saveznika, dok svijetlozelena boja predstavlja svježe osvojen teritorij.

Karta prikazuje sve događaje od njemačke invazije Poljske do predaje Njemačke. Ne prikazuje saveznička bombardiranja ni partizanske akcije.

EmperorTigerstar planira napraviti sličnu kartu na kojoj će biti i rat na Pacifiku. Oni kojima je ovaj projekt zanimljiv možda će biti zainteresirani i za 1.000 godina svjetskih ratova u pet minuta.