GOTIKA U SAD-U

Pogledajte američki dvorac 'težak' 45 milijuna dolara

17.09.2014 u 11:24

Bionic
Reading

Gotika u arhitekturi nastala je u 12. stoljeću, no američki dvorac Chrismark sagrađen u ovom stilu star je samo desetak godina, a nalazi se u Connecticutu

Pretpostavljamo da ne postoji prolaznik koji ne stane u Woodstocku u Connecticutu kako bi bolje pogledao američki gotički dvorac jer u potpunosti izgleda kao nešto iz bajke ili srednjeg vijeka, no unutrašnjost mu je moderna, piše Business Insider


Dvorac se nalazi na posjedu od 143 hektara, a ispod njega je velika garaža. Ogromno zdanje ima osam spavaćih soba, deset kupaonica, 12 kamina, knjižnicu, bazen te nekoliko soba za masažu.

Njegova najveća atrakcija je 111 kvadratnih metara kružne kuhinje prekrivene prozorima koji pružaju pogled na jezero Porter. Glavna spavaća soba napravljena od granita ima svoj bazen, a svi podovi i vrata su ručni rad.

Dvorac Chrismark pripada Cristopheru Marku iz loze tajkuna iz Chicaga. Mark je kupio posjed 2003. i u sedam godina na njemu za više od četiri milijuna dolara sagradio dvorac iz svojih snova.

Na žalost, 51-godišnji poduzetnik nije imao sreće – žena i dvoje djece iselili su već 2010. nakon razvoda, a zamijenila ih je trudna djevojka koja također nije dugo ostala živjeti u njemu. I ova njegova veza završila je prekidom i sudskim parnicama za veću alimentaciju.

Mark je zatim pokušao pokrenuti agenciju za manekenke, no susjedi su negodovali, pa je odustao. Nakon toga pokušao je pretvoriti dvorac u obiteljski hotel, no ni to mu nije uspjelo jer poslovni objekti u tom kraju ne smiju biti viši od deset metara.

Čak je u jednom trenutku razmišljao o ZOO-u, no kako mu je deva uginula zbog nebrige, i to je propalo.

Na kraju je zaključio da mu je dosta života u zdanju iz bajke pa ga je stavio na prodaju. Mark prodaje svoj dvorac, 30 hektara zemljišta i jezero Porter za 45 milijuna dolara.