ESTETSKA KIRURGIJA

Pingvin dobio umjetni kljun

23.11.2010 u 14:29

Bionic
Reading

Pingvin Tungo star pet mjeseci nađen na plaži u Rio de Janeiru u Brazilu sa slomljenim kljunom dobio je novi umjetni kljun

Magellanov pingvin Tungo nađen je na obali Rio de Janeira u Brazilu slomljena kljuna, koji je stradao kad ga je udario udario brodski propeler.

Zbog ove neobične ozljede Tungo nije mogao jesti, pa su mu veterinari odlučili napraviti novi kljun od ostataka njegovog i posebne plastike za izradu ljudskih kostiju. Ovo je prva operacija te vrste u Južnoj Americi, a izveo ju je Marko Janackovic koji očekuje da će se Tungo u potpunosti oporaviti za oko tri tjedna.

'Najveća briga mi je bila da mu slučajno ne pokrijem nosnice za vrijeme operacije. Naravno, i anestezija je bila osjetljiva. Očekujem da će moći voditi potpuno normalan život poslije oporavka', rekao je Marko Janackovic.

Sada će Tungo napokon moći sam loviti i jesti ribu kojom su ga prije operacije njegovi staratelji hranili. Kad se dovoljno oporavi, petomjesečni pingvin otputovat će u centar za rasplod u Kaliforniji zajedno s ostalim pingvinima koji pripadaju ugroženim vrstama.

Svake godine pingvini na santama leda doplutaju iz područja Patagonije do brazilske obale, a zovu se Magellanovi pingvini po istoimenim tjesnacima na južnom rubu Čilea i Argentine