NIKAD DOSTA PODATAKA

Pet najzabavnijih i najbeskorisnijih članaka na Wikipediji

26.10.2010 u 10:30

Bionic
Reading

Od svog nastanka 2001. besplatna internetska enciklopedija koju su pokrenuli Jimmy Wales i Larry Sanger postala je fenomen koji obrazuje i zabavlja ljude širom svijeta. Budući da se radi o projektu u kojem svatko može sudjelovati, osim nebrojenih uistinu bitnih informacija, među 16 milijuna članaka neminovno je da se potkrade pokoji bizarni i beskoristan unos

Donaudampfschiffahrtselektrizitatenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft

Bizoni iz Buffala

Ne, nismo nasumično udarali po tipkovnici. Radi se o najdužoj napisanoj njemačkoj riječi

Složenice su specijalnost njemačkog jezika, no u pitanju je zapravo službeni naziv. Prijevod bi otprilike glasio 'Udruga pomoćnih predstavnika rukovodstva glavnog ureda za električne instalacije dunavskog parobroda'.

Iako je u Beču prije Drugog svjetskog rata stvarno postojala tvrtka koja se bavila parobrodskim prijevozom, dobre su šanse da se radi o šali jer nema dokaza da je udruga u pitanju postojala, a ni sami Austrijanci nisu bili gluhi na to koliko smiješno zvuče predugačke riječi.

Buffalo buffalo Buffalo buffalo buffalo buffalo Buffalo buffalo

Lisica koja neće biti bačena

Zašto bi netko, za ime boga, napisao unos u Wikipediju koja kao naslov ima osam puta istu riječ. Oni među vama koji su obdareni natprosječnim moćima opažanja vjerojatno su primijetili da, osim prve, treća i sedma riječ imaju veliko slovo. A evo i zašto.

U pitanju je rečenica koja u engleskom jeziku gramatički funkcionira, a glasi 'Bizoni iz Buffala (mjesto u blizini New Yorka) koje zastrašuju bizoni iz Buffala također zastrašuju bizone iz Buffala'. U engleskom jeziku 'buffalo' može osim bizona značiti i zastrašivanje.

Ova rečenica očito ima smisla samo stočarima iz Buffala, lingvistima koji se takvim konstrukcijama zabavljaju u slobodno vrijeme i računalnim štreberima (poput Williama J. Rapaporta koji ju je smislio) kojima bizoni iz Buffala pomažu na putu do umjetne inteligencije.

Wolfe+585, Stariji

Mađarski vojnici su ovo sanjali

Ime računala, kao u slučaju Hala 9000 iz 'Odiseje u svemiru'? Ovaj put smo bili blizu. Radi se o imenu čovjeka koji ima 585 slova u svom punom prezimenu (koje možete vidjeti ovdje).

Filadelfijski djelatnik tiska Hubert Blaine Wolfeschlegelsteinhausenbergedorff Sr. rođen u Njemačkoj u Bergedorfu blizu Hamburga poznat zbog svog nevjerojatno dugog prezimena i inzistiranja da mu se u bilo kakvim službenim dokumentima piše puno prezime završio je u desetak izdanja 'Guinnessove knjige rekorda' te u 'Knjizi beskorisnih informacija'

Nakon što se pobunio da mu u novinama nisu napisali prezime kako treba čuveni list Time izdao je ispriku i ispravio jedno (!) slovo od 585. Računalo IBM 7074 sredinom šezdesetih moglo je obraditi oko milijun polica osiguranja, no odbilo je to učiniti za gospodina Huberta Blainea Starijeg.

Hitlerszalonna

Za vrijeme Drugog svjetskog rata slanina je bila gotovo nenabavljiva, a Nijemci su mađarskim vojnicima dijelili vrlo gust pekmez od šljiva koji je na frontu stizao u čvrstim ciglama. S obzirom da se takav pekmez morao rezati pa kuhati da bi ga se moglo jesti, Mađari su ga prozvali Hitlerszalonna (Hitlerova slanina)

Bacanje lisice

Nažalost, nema nikakvog prenesenog značenja ni simbolike. Kao što samo ime kaže, radi se o bacanju životinja

Prijatelji životinja vjerojatno se naježe svaki put kad nalete na ovu stranicu u Wikipediji. Naime, tijekom 17. i 18. stoljeća ljudi su stavljali lisice u kožne praćke i lansirali ih u zrak. Pobjednici ovog bizarnog sporta bili bi oni koji bi lisicu bacili na najveću visinu. Lisice nisu jedine bile na tapeti bacača životinja. U zraku su se ubrzo našli i zečevi, divlje mačke i jazavci. Ova igra bila je posebno popularna među parovima koji su se natjecali jedni protiv drugih.

Eto, obogatili smo vas s pet beskorisnih, ali nadamo se zabavnih činjenica.