MALTEZER IZVOLJEVA

Pas koji ima problem s apetitom? Moguće je!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.09.2012 00:47
  • Objavljeno 12.09.2012 u 00:47
maltezer hrana

maltezer hrana

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Vlasnica trogodišnje kujice maltezerice požalila se kako joj ljubimica malo jede i ima slab apetit zbog čega je već imala zdravstvenih problema

Na adresu dr. vet. med. Nenada Kršula stigao je mail čitateljice koja se muči s apetitom svoje maltezerice. Savjet koji je njoj dao, mogao bi pomoći i vama ako sa svojim ljubimcem imate sličnih problema.

Čitateljica Danela napisala je:
Moja ženka maltezer je stara tri godine i zabrinjava me što vrlo malo jede. Ona je veliki maltezer, a ima pet kilograma. Do sada sam je većinom hranila  suhom hranom Royal Canin za male pasmine ili za maltezere. Zimus je imala štence (četiri prekrasna zdrava štenca) i dok je bila gravidna, veterinar je rekao da je premršava i otada joj u suhu hranu dodajem pseću hranu iz konzerve. Imala je i problema s kalcijem, dahtala je i nakon vitaminskih injekcija i vitaminskih tableta stanje se popravilo. Dobar apetit je imala dok su štenci sisali, a poslije je opet postala izbirljiva i slabog apetita. Ako joj ponudim suhu hranu, uopće je neće jesti. U zadnje vrijeme joj kupujem Cezar ili Friskies konzervice ili Pedigre vrećice koje miješam sa suhom hranom. Zanima me Vaše mišljenje, jesu li te konzerve (paštete) dobre za hranjenje maltezera ili je to loš izbor? Ona nekada ne pojede ni cijelu pašteticu Cezara, pa me zanima smijem li joj načetu konzervu ponuditi i drugi dan? Bojim se da se brzo pokvari, a ako joj dam iz hladnjaka, bojim se da se ne prehladi. Meni bi bilo najdraže da ona jede suhu hranu za pse, jer mislim da je najkvalitetnija, ali ona odbija. Zanima me također Vaše mišljenje o davanju hrane koju mi jedemo. Dosad sam joj davala samo malo svježeg sira, jogurta, lješnjaka, jabuke i banane. Bojim se davati joj ostalu ljudsku hranu da ne bi potpuno prestala jesti suhu pseću hranu. Molim Vas za savjet oko prehrane moje maltezerice koja je inače zdrava i živahna, ali nezainteresirana za hranu. Koliko često joj trebam davati hranu?'

Odgovor dr. vet. med. Nenada Kršula donosimo u cijelosti:

'Danela, dobro mi došli!

Količina hrane ili broj kalorija koje trebamo ovise o aktivnosti (šumski radnik uvjerljivo treba više nego ja), o ustroju organizma (npr. oni s aktivnijom štitnjačom manje vole ljeto, zbrzaniji su, boljeg apetita i tanjeg stasa od onih čija štitnjača stvara manje hormona).

Po ovome što ste napisali očito je da apetit i vaše cure varira ovisno o stanju u kojem je. Apetit je bio veći u razdoblju rasta, do godinu dana starosti. Kako je rast prestao, apetit se smanjio. Kada je bila noseća i tijekom laktacije ponovno je potreba za hranom porasla jer je tijekom trudnoće 'jela za petero', a i dalje u razdoblju laktacije proizvodila je velike količine mlijeka bogatog bjelančevinom i masti koja nosi velike količine energije.
Kako je materinstvo završilo, kada je prestalo sisanje uskoro se i apetit smanjio.

Pad kondicije tijekom graviditeta i laktacije nije neuobičajen za majku zbog velikih zahtjeva pri razvoju plodova, pogotovo u drugoj polovini graviditeta i mladunčadi do odbijanja. Zato se i preporučuje izdašnije hranjenje u drugoj polovici graviditeta te tijekom laktacije.

Kod svih majki, a osobito kod malih pasmina kao što je vaša, i pudla npr. (njih sam viđao najčešće), dolazi do povećanog utroška kalcija tijekom formiranja kostura plodova tijekom trudnoće i do dodatnog relativno naglog utroška kalcija u trenutku početka proizvodnje mlijeka oko poroda te zbog pada koncentracije kalcija u krvi dolazi do pojave po život opasnih grčeva. Kalcij je nužan u našem tijelu za mišićni rad i podražljivost.

Iako ste me pitali o količini hrane iskoristio bih ovu priliku da skrenem pažnju da je tijekom trudnoće i laktacije veoma važno osigurati opskrbu vitaminom D i kalcijem na pravilan način i pri tome je veoma opasno pretjerivati, jednako kao i zanemariti. Dakle vlasnici se trebaju savjetovati s veterinarom koji brine o njihovoj trudnici.

A sada nazad na pitanje: vjerujem da je ženkica maltezera od pet kilograma gotovo sigurno dobro ako ne i malo obilnije uhranjena. Naravno, da bih bio siguran, trebao bih ju pipnuti po kičmici i rebarcima.

Izbirljivost je osobina koju obično razvijemo ako imamo prilike.

Ako sam u pravu, da je vaša cura dobro uhranjena, nemojte se previše brinuti što biste joj još ponudili, jest će koliko treba. Produžite šetnje i potaknite je na fizičku aktivnost. Sada je ljeto, možda voli plivati, igrati se s drugim psima, loviti lopticu... Za sve pse je preporučljivo nuditi hranu u barem dva obroka - jutarnji i večernji.


Ako ona voli, a vama nije teško, slobodno kombinirajte raznovrsnu hranu. Pritom treba voditi računa da treba zadržati mesni udio u obroku i sačuvati vitaminski i mineralni balans. To znači da u prilikama kada pomiješamo gotovu hranu s tijestom, žgancima ili rižom povećavamo udio ugljikohidrata na račun bjelančevina. Jednom - nema problema, no ako je to običaj kroz dulje vrijeme, može biti problem. Ako dodate masnoću (kuhani grkljani, slanina, trajni sir, vrhnje), znatno povećavate kalorijsku vrijednost i opet relativno smanjujete unos bjelančevine pa nije dobro.

Ako dodajete kuhanu hranu nastojte dati 1/2 do 2/3 mesnog ili kiselo mliječnog i 1/3 ugljikohidratnog (škrobnog). Dodaci trebaju biti lešani, ne pečeni, nezačinjeni. U razumnim granicama voće je poželjno, ono je više poslastica ili dodatak nego jelo. Dok ne izaziva probavne smetnje je preporučljivo. Moji vole jabuke, kruške, lubenicu. Nije loša niti dinja. Šljiva, marelica, breskva, trešnja, višnja samo ako ih zna očistiti ili vi vadite koštice...

Nadam se da sam barem malo pripomogao.

Puno sreće!

Nenad'

Sva pitanja ili probleme koje imate u vezi kućnih ljubimaca šaljite nam mailom na adresu funbox@t-com.hr, a mi ćemo objaviti odgovor u što kraćem mogućem roku!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!