ZDRAVLJE I REPUTACIJA

Ove pse ćete (pre)često voditi veterinaru

14.07.2014 u 11:30

Bionic
Reading

Je li moguće biti previše popularan? Čini se da je tako – barem kad su psi u pitanju. Pet pasa kojima se bavimo iznimno su često kod veterinara – bez obzira radi li se o problemima pedigrea ili činjenici da se radi o napuštenim psima

Buldozi su omiljeni u svijetu promidžbe. Nesumnjivo su slatki, no baš taj isti izgled stvara im razne zdravstvene probleme. To i drugi problemi čine ih vrlo skupim psima. Na primjer, mnogi buldozi prolaze kirurški zahvat proširenja nosnica i skraćivanja mekog nepca.


Čivava

Čivave nemaju pretjerano puno zdravstvenih poteškoća, no ti mali aktivni psi ponašaju se kao da su znatno veći i zahvaljujući svojoj popularnosti jedna su od dvije najzastupljenije vrste u azilima. Iz istog razloga, vrlo im je teško naći novi dom.

Njemački ovčar

Njemački ovčari među najpopularnijim su psima, no nažalost čak i te veličanstvene životinje imaju razne zdravstvene probleme – od epilepsije, slabovidnosti i hemofilije do želučanih smetnji. Sa svakom godinom imaju sve više problema poput bolesnih kukova i degerativne mijelopatije.
Njemački ovčari svojevremeno su bili omiljeni psi vodiči za slijepe osobe, a vojska, policija i gorska služba ih još uvijek koristi u svakojake svrhe.


Zlatni retriver

Zlatni retriveri, zahvaljujući svom pedigreu, imaju znatne zdravstvene probleme među kojima je najčešći rak – i to u ranoj dobi. No svi vlasnici tih prekrasnih pasa imaju razlog za veselje – pokrenut je projekt 'Golden Retriever Lifetime Project' koji bi trebao pomoći pri spašavanju njihovih života.

Pitbul

Najveći problem s pitbulima je taj da ih ima previše. Zbog iznenadne popularnosti, brojčano su toliko narasli da nema dovoljno udomitelja za sve njih, baš kao i u slučaju čivava. Nisu ni svi udomitelji prikladni za te moćne velike pse. Problemu udomljavanja ne pomaže ni njihov loš glas problematičnih pasa.

Nema loših pasa

Moramo naglasiti da ne postoje loše pasmine. Ne kažemo da bi bilo bolje da neka od pasmina potpuno nestane, no podjednako je teško svjedočiti velikoj količini napuštenih pasa koji ne mogu naći dom te mnogim ljubimcima koji se bore s bolestima. Glavno je da postoji želja da se svakoj životinji pomogne.