LAŽI DOK MOŽEŠ

Osmišljen računalni program za čitanje misli

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 12.03.2010 13:13
  • Objavljeno 12.03.2010 u 11:45
sken glave

sken glave

Izvor: Corbis / Autor: ART ZONE/amanaimages/Corbis

Elenor Maguire s Londonskog sveučilišta predvodi istraživački tim koji je osmislio računalni program za čitanje misli. U eksperimentalnoj fazi uspjeli su prepoznati o čemu subjekti misle s visokom stopom uspjeha

Testovi koje su profesorica Elenor Maguire i njezin tim proveli nad volonterima sastoje se od gledanja nekoliko kratkih filmova od sedam sekundi koji prikazuju neku svakodnevnu situaciju. Računalo bi za vrijeme gledanja filma skeniralo mozak subjekta, a onda ponovno i nakon gledanja, kad bi ih se zamolilo da misle na jedan od filmova.

Različita područja mozga bila su aktivna za svaki od filmova, pa je računalo u 45 posto slučajeva točno prepoznalo o kojem se filmu radi, što je znatno veći postotak od pogađanja.

Dosadašnje rezultate istraživanja koje je financirao Wellcome Trust objavio je časopis Suvremena biologija, a sve upućuje na to da se ljudska sjećanja pohranjuju u ustaljene šablone. U prethodnim eksperimentima znanstvenici su se uglavnom bavili temeljnim sjećanjima.

Ovakva istraživanja vode u smjeru nepogrešivog detektora laži, a mogla bi se napraviti i značajna otkrića na polju medicine u slučaju Alzheimera, moždanog udara i tomu slično.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi