MALI TRIKOVI

Osam tajni kako imati presretnu kućnu mačku

18.03.2014 u 10:17

Bionic
Reading

Ako imate ljubimca, možda ste već nešto čuli o razlikama između kućne mačke i njihovih dvorišnih kolega. Kućne mačke vode dulje, sretnije i zdravije živote nego one koje žive bez krova nad glavom, a to nije jedina razlika

Počnite dok su još mlade

Ako uvedete malu mačku u svoj dom, kasnije neće pokazivati toliki interes za izlazak iz kuće.

Balkon zatvoren mrežicom ili žicom

Odličan način kako dati svojoj ljubimici malo sunca i svježeg zraka je balkon zatvoren mrežicom ili žicom.


Vodite mačku u šetnju

Ako nemate balkon, možete uvijek posvetiti vrijeme i naučiti svoju mačku da uživa u šetnjama na uzici kao što to čine vlasnici pasa. Mačka će, naravno, zahtijevati nešto truda i ljubavi prije nego što je uspijete nagovoriti na takvo što, no poslije će vam biti zahvalna – na siguran način će doživjeti avanturu vanjskog svijeta.

Kupite ili joj sagradite postolje

Mačke vole promatrati svijet svisoka. Mjesto uz prozor gdje mogu ležati mačkama je kao mala fotelja ispred TV-a. Uživat će u danu iz sigurnosti svog doma, a kad im je toga dosta mogu se uvijek pomaknuti sa sunca koje je odličan izvor vitamina D.

Igračke

Mačje igračke ne moraju nužno biti iz trgovine. Mačke vole bilo što novo – zgužvani komad papira, uže s čvorovima ili bilo što što čini neobične zvukove dok to love. Važno im je davati svaki dan drugu stvar (ne nužno novu, već samo različitu).


Hranilica za ptice na prozoru

Dodatna zabava za mačke je sjedenje na prozoru gdje ptice dolaze jesti. Ako primijetite da ljubimicu nešto stimulira (auti na cesti ili nogomet na TV-u), pružite joj zadovoljstvo dobrog pogleda na ono što ih zanima.

Trava za mačke

Mačke vole grickati travu. Jedino je važno da nabavite biljku koja nije otrovna i koju vaš ljubimac voli.

Bavite se s njom

Ako mislite da mačku možete zabaviti luksuznim krevetićem, sjajnim igračkama i omiljenim poslasticama, varate se. Mačke najviše žele provesti neko vrijeme s vama. Nema veze igrate li se, mazite li je ili češljate – mačkama je pažnja bitna.