STOL ZA 10.000, MOLIM!

Okrugli stol kralja Arthura je golemi amfiteatar

12.07.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Povjesničari vjeruju da je okrugli stol kralja Arthura amfiteatar u Chesteru, velika građevina od kamena i drveta u koju može stati do deset tisuća ljudi

Kralj Arthur je, tvrde povjesničari, ojačao građevinu zidovima širokim 12 metara, stvorivši impozantno utvrđenje, piše Daily Mail. Kralj je, kako smatraju, s plemićima sjedio u centralnoj areni u prvom redu, a manje rangirani vojnici bili su u vanjskim kamenim klupama.

Arthur je bio predmet mnogih povijesnih rasprava, a silne legende ga povezuju sa 12 velikih bitaka koje su se u više od 40 godina događale između granice sa Škotskom i zapada Engleske. Za vlastitu tvrđavu Arthur je odabrao, smatra historičar Chris Gidlow, građevinu koja je ostala iza Rimljana.

'U 6. stoljeću fratar po imenu Gildas, koji je pisao o Arthurovom životu, spominjao je Grad legija i svetište unutar njega. Postojala su samo dva mjesta s tim imenom. Jedan je St. Albans, dok je drugi ostao misterij. Otkriće svetišta u Chesteru rješava misterij drugog Grada legija', tvrdi Gidow i zaključno dodaje 'i tamo smješta Okrugli stol'.