SAVJET VETERINARA

Neobičan slučaj visoke temperature male bichonke

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.09.2012 12:33
  • Objavljeno 05.09.2012 u 10:47
bichon pas

bichon pas

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Neobičan slučaj bichonke s povišenom temperaturom zainteresirao je i našeg veterinara, Nenada Kršula, budući da joj detaljnim pregledima nisu otkriveni nikakvi zdravstveni problemi

Čitateljica rubrike Ljubimci odlučila je kontaktirati dr. vet. med. Nenada Kršula jer nije uspjela pronaći odgovor za probleme svoje kujice. No, neobičan slučaj koji se manifestira kroz povišenu temperaturu ipak nije pronašao odgovor. Iskreno se nadamo da su problemi dosad već riješeni!

Evo što je čitateljica u mailu napisala:

'Ponajprije hvala za sve savjete dr. Nenadu koji su vrlo koncizno, više nego lijepo i razumljivo na vašem portalu postavljeni.

Imam bichonku frise staru osam mjeseci. U posljednjih desetak dana počela je cviliti i dobila je temperaturu 40. Obavili smo sve moguće pretrage (uključujući nalaze krvi i rendgen). Svi nalazi su u najboljem redu. Također, nije imala krpelja.

Iz predostrožnosti je dobila antibiotik tijekom desetak dana, prestala je cviliti, ali i dalje ima temperaturu (39,4 - 39,8). Zaključak, ne samo jednog veterinara, već konzilijarnog skupa, jest da se radi o psihi pred prvo tjeranje. Kujica inače normalno jede, u zadnje vrijeme ne voli šetnje, kod kuće dosta spava. Prije toga bila je izrazito vesela i temperamentna.

Molimo za savjet je li sve učinjeno budući da su sada veterinari ukinuli svaku vrstu terapije.
Zahvaljuje Vam prof. Sanda'

Odgovor dr. vet. med. Nenada Kršula donosimo u cijelosti:

Hvala na pitanju bi zasigurno bio dobar početak odgovora kojim bih u razgovoru pokušao kupiti malo vremena da razmislim.

Ovako, iskreno ne znam.

Nije uobičajeno ili barem nisam primijetio da bi bilo moja kuja, bilo pacijentice dobivale povišenu temperaturu prije ili poslije tjeranja. Doista, uoči tjeranja se događaju promjene u ponašanju.

U prvom redu, uočljivo je kod većine učestalo mokrenje nekoliko dana prije početka krvarenja i možda veća aktivnost u šetnji. Neke kuje nakon tjeranja, koje se nisu parile ili nisu zanijele, obično u vrijeme kada bi bio porod (dva mjeseca po tjeranju) pokazuju znakove lažne trudnoće. Radi se o stanju u kojem se kuja ponaša kao da je rodila te često predmete iz okoline koristi kao zamjenu za mladunčad i premješta ih po svom prostoru, žuri iz šetnje vratiti se 'djeci', mliječne žlijezde nabreknu te počne laktacija koja se često komplicira upalom žlijezda jer nitko ne pije to mlijeko.


Možda doista Vaša kujica pokazuje slične znakove zbog intenzivnih hormonalnih promjena

I još me jedno zanima: je li temperatura svaki put mjerena u ambulanti ili ste koji put mjerili kod kuće, u poznatom okruženju gdje se osjeća opušteno?

Više puta sam susretao slučaj da rutinskim pregledom izmjerim povišenu temperaturu životinji koja je inače potpuno zdrava te se ispostavi da je povišena samo zbog uzbuđenja. Zamolio bih vlasnike da je izmjere kod kuće, bila bi normalna (do 39°) i onda bismo odahnuli.

Ako niste pokušali, učinite tako, možda je u tome problem.

I molim Vas, javite što se zbiva, slučaj je doista neobičan.

Pozdravi,

Nenad'

Sva pitanja ili probleme koje imate u vezi kućnih ljubimaca šaljite nam mailom na adresu funbox@t-com.hr, a mi ćemo objaviti odgovor u što kraćem mogućem roku!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!