ISLAMSKI CRTIĆ HARA SVIJETOM

Muslimanski superheroji u pohodu na Britaniju

  • Autor: K. D.
  • Zadnja izmjena 20.08.2009 18:16
  • Objavljeno 20.08.2009 u 14:10
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Fenomen koji je poharao sve islamske zemlje od Maroka do Indonezije, crtić s muslimanskim superherojima od kojih svaki ima po jednu od 99 Alahovih sposobnosti, dolazi na televizijski program u Veliku Britaniju

Crtana serija nazvana '99', signalizirajući tako 99 Alahovih imena (moći), prvi je crtić koji muslimanske vrijednosti pokušava djeci servirati kroz animirane superheroje. Autor ideje je dr. Naif al-Mutawa, klinički psiholog iz Kuvajta koji je pomislio kako muslimanskoj djeci trebaju drukčiji junaci za poistovjećivanje od onih koje im nude suicidalni pobornici džihada.

'99' sa svojim glavnim likovima poput Batine The Hidden, supermoćne žene odjevene u burku te Saudijca nazvanog Jabbar The Powerful, a koji podsjeća na Hulka, postao je apsolutni hit po zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom, a magazin Forbes ga navodi kao jedan od 20 trendova koji trenutačno haraju svijetom.

'Pogađa me činjenica da sam kao dijete slušao priče od ljudi koji su Saddama smatrali herojem i uzorom, samo da bi kasnije od istog čovjeka bili mučeni', objasnio Al-Mutawa novinarima The Timesa. 'Odlučio sam da arapski svijet treba bolje uzore', kaže.

Unatoč svom imenu, serija nikada neće stvoriti 99 superheroja, jer je po islamu zabranjeno prikazivati svih 99 Alahovih osobina.

Autor se nada da će crtić biti privlačan i djeci drugih religija jer zastupa univerzalne vrijednosti poput milosrđa i velikodušnosti. 'To nisu stvari nad kojima islam ima monopol', dodaje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi