DREVNA TAJNA

Misteriozne mumije putuju iz Kine u SAD

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 19.03.2010 15:15
  • Objavljeno 19.03.2010 u 13:40
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tri mumije Europljana iskopane u Tarimskoj zavali u zapadnoj Kini zajedno sa 150 artefakata čija starost varira od 2.000 do 4.000 godina, prvi put bit će izloženi u SAD-u u sklopu izložbe 'Tajne puta svile: Misteriozne mumije iz Kine'. Izložba će biti u muzeju Bowers u Santa Ani u Kaliforniji, a otvaranje je 27. ožujka

Mumije iz Tarimske zavale u Kini toliko su dobro očuvane zbog kombinacije suhe klime i slanog tla da se jasno vidi da su u pitanju Europljani, a ne Azijati. Arheolozi su jednu mumiju od milja prozvali Ljepotica iz Xiaohea zato što izgleda kao da samo spava.

Američki profesor kineskog jezika i književnosti s pensilvanijskog sveučilišta Victor Mair proučavao je mumije od 1993. i jedan je od autora knjige 'Tarimske mumije: Drevna Kina i misteriji najranijih naroda zapada'. Bio je zapanjen kad ih je prvi put vidio zbog jasnog europskog porijekla.

Arheološki ostaci sugeriraju to da su Kinezi otvarali grobove da bi pohranili nove leševe što im je omogućilo da uče iz grešaka pri pokapanju te da poboljšaju proces očuvanja mumija.

Prema riječima direktora Zemljopisnog projekta Spencera Wellsa, tri mumije nagovještavaju da su nomadi brončanog doba govorili indoeuropski jezik te da su s područja današnje Rusije ili Ukrajine donijeli kulturu i neke svoje fizičke karakteristike u Kinu. Postoje i neke naznake toga da su možda oni bili ti koji su prvi pripitomili konje.

Neki predmeti iz kolekcije impliciraju da su Europljani poznavali metalurgiju te da su putovali s domaćim životinjama što znači da je prije 4.000 godina postojala trgovina između istoka i zapada. Put svile u svom često korištenom i dobro poznatom obliku nije nastao do 138. p. n. e.

Izložba u Santa Ani trajat će do 25. srpnja, a zatim će se preseliti u Prirodoslovni muzej u Houstonu te tamo ostati do 2. veljače sljedeće godine, nakon čega će otputovati u Arheološki muzej u Philadelphiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi