SATIRIČNA POVIJEST

Matija Gubec i prvi gay pride u povijesti

  • Autor: News Bar
  • Zadnja izmjena 30.05.2012 15:17
  • Objavljeno 30.05.2012 u 13:30
History bar - prvi gay pride u povijesti

History bar - prvi gay pride u povijesti

Izvor: Screenshot / Autor: tportal.hr

Nova rubrika satiričnog portala News Bar pod imenom History Bar donosi vam ekskluzivne i svježe informacije o povijesnim događajima vaše i naše povijesti. History Bar informira o činjenicama koje nitko ne može potvrditi ili demantirati

Godina je 1573. Svijet je doživio civilizacijski skok nakon otkrića Amerike i izuma tiskarskog stroja, no homoseksualci na hrvatskoj periferiji su još uvijek izvrgnuti diskriminaciji i nečovječnom postupanju. Veselaki, kako su u 16. stoljeću nazivali osobe homoseksualne orijentacije, svakodnevno bivaju izvrgnuti ruglu i zlostavljanju. Zakon o suzbijanju diskriminacije na temelju spolne orijentacije tek je prošao drugo čitanje u Saboru i proći će još 500 godina do njegovog izglasavanja.

Ambroz Gubec (kasnije nazvan Matija) iz Gornje Stubice odlučio je povesti svoje gay prijatelje sve do Beča kako bi izvijestio cara Maksimilijana II o nedaćama koje su snašle njegovu populaciju u Zagorju. Na tisuće seljaka izašlo je s vilama podržati prvu gay pride povorku na njihovom povijesnom putu do Beča i pravde Božje. No, jedan od najgorih plemića, Franjo Tahi (Tahy), poslao je svoje naoružane plaćenike da zaustave povorku prije nego što glas o hrvatskim homoseksualcima stigne do Beča.

Više doznajte u videoprilogu, a ostale epizode News Bara pogledajte ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi