POVJESNIČARI OTKRILI:

Manduševac dobio ime i po Mandinom ševcu

12.07.2013 u 15:06

Bionic
Reading

Svi znaju legendu o tome kako je Manduševac dobio ime po djevojci Mandi, a Zagreb po tome što joj je lijepi vitez rekao da zagrabi vode iz vrela. No istina je malo drugačija

Hrvatski institut za povijest u suradnji s institutom Franjo Arapović došao je do zanimljivog povijesnog otkrića. Naime, drevna legenda o tome da se slavno zagrebačko vrelo na glavnom trgu zove Manduševac samo zbog Mande, konačno je odbačena.

'Ako pogledate etimologiju riječi Manduševac, vidite da se sastoji od Mande i ševca. Preočito, zar ne? Bio je to jedan od onih 'heureka' momenata koji su nam sve te godine pred nosom, ali ga nitko nije vidio', objašnjava profesorica Radojka Mrmić s odjela za lingvistiku instituta Franjo Arapović.


Dakako, nije sve ostalo na lingvistici. Povjesničari s instituta za povijest pronašli su u zapisima zagrebačke biskupije opis cijelog incidenta koji se zbio koncem 13. stoljeća. 'U biskupskom ljetopisu opisuje se incident koji se dogodio 1291., kada je jedan vitez, povratnik iz posljednjeg križarskog rata, prolazio pored današnjeg Manduševca kraj kojeg je sreo lijepu djevojku Mandu. Njih dvoje prepustili su se strastima, no nagrnula je gnjevna svjetina, Mandu spalila, a vitezu je život spasio njegov križarski status pa je za kaznu samo bio okovan do smrti u kaptolskim tamnicama. Ljudi su prolazili pored izvora i pričali kako je tu 'Mandu zgrabio njen ševac' pa je od 'Mande i ševca' nastao naziv Manduševac, a od ovoga 'zgrabio' ime Zagreba', objašnjava prof. dr. sc. Ninoslav Veligorski s instituta za povijest.

Tužno je to što i danas kod Manduševca ni jednu Mandu ne može 'zgrabiti' njen vitez zbog svih silnih nadzornih kamera u centru grada.