SAVJET VETERINARA

Koji su uzroci šepanja kod šteneta?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.09.2012 09:50
  • Objavljeno 12.09.2012 u 09:50
pas njemački ovčar štene

pas njemački ovčar štene

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Što bi moglo značiti šepanje kod vrlo mladog psa u slučaju u kojem nije prethodila nikakva trauma? Premda se do konačne dijagnoze, naravno, uvijek dolazi detaljnim pregledom, dr. vet. med. Nenad Kršul pokušao je i ovim putem odgovoriti zabrinutoj vlasnici psa

Zabrinuta vlasnica mlade kujice njemačkog ovčara uputila je pitanje dr. vet. med. Nenadu Kršulu nakon što joj nije postavljena konačna i precizna dijagnoza. Evo što je napisala:

'Lijepi pozdrav!

Imam jedno pitanje. Prije neka četiri mjeseca uzeli smo štene, kujicu njemačkog ovčara. Prije otprilike dva mjeseca počela je šepati na prednju desnu nogu, čemu nije prethodila trauma. Odmah smo posjetili našeg veterinara koji nas je uputio na Rtg na vaterinarski fakultet. Postavljena je sumnja na displaziju lakta. Veterinar je to pogledao i ništa korisno nije savjetovao osim strogog mirovanja i ponavljanja pretraga svaki mjesec.

Budući da je to još uvijek razigrano štene, a mi smo u stanu gdje je i malo dijete, potpuno je jasno da je nemoguće postići mirovanje. Veterinar nam je također savjetovao nekakvu udlagu koja bi se psu stavila i eventualno joj pomogla, a koštala bi oko 1000 kn te vitamine od 170 kn za 20 dana.

Zapravo, nije stvar u novcu, već u tome što uopće ne znaju što liječe i zbog toga nismo pristali davati novce za nešto što je relativno, odnosno za nešto što nismo sigurni da će pomoći. Također je rekao da treba pustiti da ona poraste pa će se kao tek tada moći postaviti potpuna dijagnoza.

Ništa od svega toga nije nam se dopalo pa smo odustali od svega i uredno je vodimo u šetnje. Prije par dana dok smo bili u šetnji sreli smo čovjeka koji nam je savjetovao vašu veterinarsku ambulantu i rekao da on već ovako vidi da to nije displazija lakta, nego nešto drugo, što sam ja zaboravila, jer je u pitanju bio latinski naziv. Kaže da psi ne šepaju tako kad imaju displaziju.

Strah me čekati ako je nešto ozbiljno što bi se eventualno dalo liječiti. Molim vas za savjet.

Unaprijed zahvaljujem, Nikolina
P. S. Pas se zove Tonka!'

Odgovor veterinara Nenada Kršula donosimo u cijelosti:

'Hvala Vama što ste se odlučili pitati me i hvala hvalitelju s livade koji nas je pohvalio.

Gospodin na livadi je vjerojatno spominjao panostitis. Bolest je karakteristična za pse u dobi do 12, rjeđe 18 mjeseci starosti. Zahvaća duge cjevaste kosti (potkoljenica, podlaktica), jedne ili više nogu.
Zbog bolnosti zahvaćenih udova javlja se hramanje različitog intenziteta, čak i toliko jako da životinja odbija kretati se te leži. Sumnju na tu bolest budi šepanje u dobi 6-12 mjeseci starosti i bolnost koju pas pokazuje pri pritisku na neku od kostiju potkoljenica (lisna ili cjevanica) ili podlaktica (palčana ili lakatna). Ponekad se bolnost može tijekom vremena seliti iz uda u ud. Kod panostitisa obično pas ne pokazuje bolnost zglobova. Rtg nalaz je karakterističan (pokazuje suženje medularnog kanala) i
na osnovu njega postavljamo konačnu dijagnozu.

Displazija lakta
je sve češća bolest, njemački ovčari su jedna od pasmina koje su osobito pogođene. Bolnost je ograničena na lakat, pri krajnjim položajima - savinuti i/ili ispruženi uz umjereno opterećenje. U lakatnom zglobu sudjeluju tri kosti. O skladnost njihovog rasta, pravilnosti duljine i oblika ovisi funkcionalna sposobnost zgloba. U razdoblju rasta dok zglob nije u potpunosti formiran dijagnosticiramo tek veoma teške oblike bolesti. Za konačnu dijagnozu i procjenu stanja i mogućeg pristupa liječenju treba sagledati stupanj promjena, dinamiku razvoja...

Pretpostavljam da vam je kolega savjetovao preparat koji sadrži hondroitin i glukozamin. Takvo sredstvo potiče rast i štiti zglobnu hrskavicu, ligamente i tetive, tako štiti i stabilizira zglobove, djeluje i terapijski i preventivno. Uz to smanjuje i bolnost.


Općenito, mladunčad sve dok traje koštani rast trebala bi izbjegavati igru i kretanje na tvrdim podlogama zbog toga što pritom nastaju kratki snažni udarci pri stupanju o podlogu koji se prenose na zglobove i oštećuju ih. Oštećenja se ne moraju nužno ispoljiti odmah već se posljedice mogu javiti tijekom života. Što je životinja krupnija, teža to je vjerojatnost oštećenja veća zbog veće siline udaraca radi veće tjelesne mase. Osobito treba izbjegavati trčanje uz i niz stepenice, skakanje na tvrdu podlogu oštećuje prednje, a skok u vis stražnje noge. To vrijedi u prvom redu za dob do devet mjeseci, a za teške, kasnozrele velike pasmine i duže od 12 mjeseci. Treba birati mekane terene za igru poput livada i šuma što je više moguće, plivanje je idealna fizička aktivnost ako razgovaramo o zglobovima i njihovoj zaštiti jer gotovo da pri plivanju opterećenja zgloba nema.

Ako Tonka ima displastičan lakat, nisam siguran bih li vam savjetovao upotrebu udlage jer se dugotrajnim mirovanjem smanjuje prokrvljenost te time ishrana, dolazi do atrofije... Prije plivanje, meki tereni, izbjegavanje nizbrdice, stepenica, skakanja, hondroitini i glukozamini svakako, C vitamin isto (sudjeluje u iskorištavanju hondro. i gliko.)

Ako je bolnost znatna te pas izbjegava aktivnost ima razloga upotrijebiti sredstva protiv bolova jer umjerena aktivnost potiče prokrvljenost, prehranu i razvoj tkiva, samim time i funkcionalnu sposobnost.

Često je problem lakta trajan i zahtjeva prilagođavanje. Potražite i mišljenje kirurga, ovisno o stupnju displastičnih promjena može biti nužna kirurška intervencija.

Želim Tonkici sreću!
Nenad'

Ako imate pitanja ili tražite rješenje problema vezanih uz vaše kućne ljubimce, javite nam se mailom na adresu funbox@t-com.hr.

S dr. Nenadom Kršulom možete kontaktirati direktno na broj 091/2341222 ili na web stranici www.veterinar.com.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!