ČINJENICE O TURBOVISOKIM LJUDIMA

Kako se snaći s dva i pol metra

17.09.2009 u 13:25

Bionic
Reading

Biti visok je poželjno, biti još viši je zastrašujuće, ali imati dva i pol metra je – kao što je rekao vlasnik navedene dužine – Božja kazna. Premda mediji vole vlasnike svih tih centimetara, većina ih se u svakodnevnom životu teško snalazi. Naime, ističu se malo previše

Novi najviši čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda za 2010. godinu, Sultan Kosen, uglavnom se dobro snalazi sa svojih 2,46 metara visine, ali glavobolju mu zadaju ljubavni problemi. Evo nekoliko zanimljivih podataka o životu priznatih i nepriznatih visinskih rekordera.

- za Leonida Stadnyka iz Ukrajine pretpostavljalo se da je najviši čovjek na svijetu, no sa svojih 256 centimetara visine lik se nije htio službeno izmjeriti za svjetski rekord. Smatrao je svoju metražu Božjom kaznom.

- najviši čovjek medicinskih anala je Robert Pershing Wadlow sa 271 centimetrom visine i 222 kile težine. S devet godina mogao je nositi svojeg oca po stepenicama.

- kineski su liječnici bili su zaprepašteni kada im je Zhao Liang došao na liječenje. Dvadesetsedmogodišnjak je imao 2 metra i 46 centimetara, a njegova majka kaže da je totalno posijedila od brige kako će mu visina utjecati na budućnost.

- nekadašnji rekorder visine Bao Xishun dobio je poziv 2006. da spasi život dvoje delfina. S rukama dužine 106 cm jedini je mogao izvaditi slučajno progutane plastične predmete iz njihovih želudaca.

- najviši Britanac za održavanje svoja 231 centimetra konzumira 8.000 kalorija svakog dana.

Klub visokih osoba u Velikoj Britaniji, osnovan 1991, dobiva oko 100 pisama dnevno. Ultravisoki ljudi ih mole za pomoć oko odjeće, obuće, kreveta i ostalog namještaja.

- najviša Indijka ima 218 centimetara i 'malenog' sina. Sin Svetlane Singh je s deset mjeseci imao veličinu petogodišnjeg djeteta, a žena ga je hranila i do dvadeset puta na dan.

- pokojna Sandy Allen bila je neko vrijeme službeno najviša žena na svijetu sa 231 cm, a ekipa Guinnessove knjige rekorda nije imala većih problema pronaći je. Naime, žena im je sama pisala, žaleći se da nema prijatelja. Iako je bila na operaciji koja joj je zaustavila rast, nije prestala provoditi medijsku kampanju za bolju integraciju visokih osoba u društvo.