NAJVJERNIJI PRIJATELJ

Kako odrastanje uz psa obogaćuje život djece

19.10.2013 u 11:53

Bionic
Reading

Odrastanje sa štenetom jedan je od najvećih darova koji roditelji mogu dati djetetu. Život s kućnim ljubimcem pruža mogućnost učenja odgovornosti i suosjećanja, primanja bezuvjetne ljubavi te stjecanje znanja o životinjama. Napokon, tu je i čista radost koju donosi vezivanje uz psa

Ne samo da djeca koja odrastaju s kućnim ljubimcima imaju manji rizik od alergija i astme, nego se mnoga na taj način uče odgovornosti, suosjećanju i empatiji, kažu stručnjaci. Za razliku od roditelja, kućni ljubimci nikada nisu kritični i ne zapovijedaju. Oni uvijek vole i njihova prisutnost kod kuće pomaže djeci u osjećaju sigurnosti, piše stranica womansday.com.

Vjeruje se da psi mogu pomoći djeci u olakšavanju anksioznosti zbog razdvajanja od roditelja, a brojna su istraživanja pokazala da kućni ljubimci mogu pomoći umiriti hiperaktivnu ili agresivnu djecu. Međutim upozoravaju da i dijete i ljubimac trebaju biti osposobljeni da se ponašaju primjereno jedno prema drugom.

Djeca i odrasli podjednako mogu imati koristi od igranja s kućnim ljubimcima, pravim izvorima opuštanja i stimulacije za mozak i tijelo.

Kućni ljubimci mogu biti osobito korisni za djecu s autizmom ili teškoćama u učenju. Autistična se djeca često oslanjaju na neverbalne signale u komunikaciji, baš kao što to rade kućni ljubimci, stoga kontakt s mačkom ili psom može pomoći autističnom djetetu u interakciji s ljudima. Za djecu s teškoćama u učenju kućni ljubimci mogu biti odličan lijek protiv stresa i frustracija.


Druženje je također važna stvar koju dijete dobiva odrastajući s psom jer je ljubimac prijatelj koji je uvijek vjeran i bezuvjetno voli. On pruža utjehu i prijateljstvo na dubokoj razini, a većina djece osjeća posebnu i trajnu povezanost sa svojim ljubimcem. Djeca uče o važnosti rada i odgovornosti, a istodobno pas okuplja obitelj i tjera je na grupne aktivnosti.

No važno je da psić i dijete (ili djeca) budu prilagođeni jedno drugome.


Jako aktivno i ekstrovertirano štene i blago dijete neće dobro funkcionirati zajedno, kao što i za djecu koja se žele malo grublje igrati nisu prikladni stidljivi i nježni štenci. Pravilo da životinje izvlače ono najbolje u nama također vrijedi za djecu.

Stoga bi prije kupnje šteneta roditelji trebali dobro istražiti pasminu i razumjeti potrebe životinje.