ČAK NI ČOKOLADICU

Jogi tvrdi da nije jeo već 70 godina

29.04.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Indijski vojni znanstvenici u bolnici u Ahmedabadu u Gurjaratu proučavaju osamdesetdvogodišnjeg starca Prahlada Janija koji tvrdi da nije jeo ni pio već 70 godina

Znanstvenici u bolnici u Ahmedabadu već tjedan dana prate stanje Prahlada Janija koji zasada stvarno nije jeo ni pio, a tijelo mu ne pokazuje nikakve znakove dehidracije. Tim koji istražuje starca pripada indijskoj vojnoj organizaciji zaduženoj za istraživanje i razvoj koja vjeruje da gospodin Jani doista posjeduje sposobnosti koje bi se mogle koristiti pri spašavanju života.

Prahlad Jani navodno je napustio dom kad je imao sedam godina te je živio kao lutajući sadhu, sveti čovjek za kojeg se smatra da živi od 'duhovne životne sile'. On vjeruje da mu tijelo održava boginja koja ga hrani posebnim eliksirom.

Njegove riječi zasad potvrđuje doktor Sudhir Shah koji je 2003. tvrdio da je starac izdržao deset dana bez hrane i vode, a tijelo mu je na neki način pretvaralo urin u korisnu supstancu koja se sama vraća natrag u tijelo. Novo istraživanje predvodi doktor Ilayazhagan, šef vojnog instituta za fiziologiju i slične znanosti, koji se nada da će testovi pokazati da se stvarno radi o sposobnosti što će se moći iskoristiti u vojne svrhe.

Gospodin Prahlad, osim što nije ni jeo ni pio već tjedan dana, nije bio ni u zahodu, što je u skladu s njegovim tvrdnjama. Zdrav je i ne pokazuje nikakve znakove dehidracije ili letargije koja se inače javlja u ovakvim slučajevima. Doktori će nastaviti pratiti njegovo stanje još osam dana, nakon čega bi se sigurno trebao pojaviti gubitak težine te umor izazvan prekidom rada organa.

U Indiji je prilično uobičajeno to da jogiji provedu i po osam dana bez negativnih posljedica posta.  Najviše što je netko dosad izdržao bez hrane bilo je oko 74 dana, ali zbog štrajka glađu.