PERSPEKTIVA LJUBIMCA

Jesu li pseći poljupci izraz ljubavi?

19.06.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Vlasnici pasa često tvrde kako ih životinje vole i potkrepljuju taj stav čestim lizanjem koje od njih dobivaju. Iako vlasnici pasa nazivaju to ponašanje 'psećim poljupcima', u stvarnosti se radi o slinavom lizanju koje možda čak ni nema ono značenje koje mu mnogi pripisuju

Prema autorici knjige 'Svijet iz pseće perspektive' Aleksandri Horowitz, vrlo je lako moguće da djelomično griješimo kad mislimo da su 'pseći poljupci' izraz ljubavi.

Znanstvenici koji se bave istraživanjem divljih srodnika pasa kažu kako vukovi, kojoti, lisice i drugi njihovi srodnici ližu njušku svoje majke kad su mali kako bi je natjerali da povrati već prožvakanu hranu. Drugim riječima, lako je moguće da je svaki put kad ste mislili da vas pas 'ljubi' jer je sretan što vas vidi zapravo očekivao topli kašasti obrok.

Osim što možda očekuju hranu, psi također vole okus naših usta. Kao i vukovi, psi imaju vrlo razvijeno čulo okusa osim receptora za slano. Sol kod pasa pojačava okus slatkog koje iznimno vole.

'Nije trebalo dugo promišljati o ponašanju moje kujice Pump da shvatim kako se to što mi liže lice često poklapa s tim što je kroz moja usta netom prije toga prošla znatna količina hrane', šaljivo dodaje autorica Alexandra Horowitz.

No nije baš sve tako crno. Jednom kad životinje odrastu, lizanje poprima i druge funkcije. Među njima je pozdravljanje s drugim životinjama s kojima su bliske.

Psi su postupno pretvorili traženje hrane u ritual pozdravljanja – lizanje je znak dobrodošlice onome tko se vratio kući. Na neki se način radi o izvještaju o tome gdje je pridošlica bila i što je radila.

Budući da su ti 'pozdravni lizovi' često popraćeni mahanjem repa i sveopćim uzbuđenjem, može se reći da pas lizanjem izražava sreću zbog povratka onog koga liže.