TEHNOLOGIJA ČINI ČUDA

Jesu li ovo najbizarniji javni zahodi?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.09.2012 12:08
  • Objavljeno 04.09.2012 u 12:08
zahod wc

zahod wc

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Javni zahodi mnoge asociraju na film 'Desperado' ili na čučavce i slične užase iz nekih bivših vremena, kad je najbolje bilo znati 'držati', no očito su se mnoge stvari promijenile. Dovoljno je pogledati popis koji je skupila stranica Cracked, a obuhvaća bizarne jajolike toalete, WC-e koji izlaze iz zemlje te zahode koji nas zabavljaju videoigrom dok vršimo nuždu

Ne mogu dok me gledaju

Potpuno je prirodno to da ne možete vršiti nuždu dok vas netko gleda. No to ovdje zapravo nije slučaj – radi se o javnim toaletima na otvorenom koji imaju prozirno staklo samo iznutra, a reflektivno izvana. Zbog toga vi vidite sve prolaznike, a oni vas ne.

S obzirom na to da prolaznici vide samo svoje odraze kad prolaze pokraj toaleta koji je postavljen usred grada, vjerojatno nije čudno to što mnogi od njih stanu i poprave frizuru. Zabavni dio svega je to što osobi koja bi trebala vršiti nuždu u tom trenutku može izgledati kao da prolaznici gledaju nju.

Neobični toalet nastao je kao umjetničko djelo pod imenom 'Ne propustite ni sekundu' autorice Monice Bonvicini. Umjetnica je napravila zahod da bi omogućila posjetiteljima da ne moraju napuštati izložbeni prostor ako trebaju obaviti nuždu.

Japanski toalet u kojem se igrate dok vršite nuždu

Proizvod Toylet  tvrtke Sega već se pojavio na raznim željezničkim stanicama u Tokiju. Radi se o zahodu koji je kombiniran s videoigrama.

Ako ste možda pomislili da je čudno igrati neku igru dok uspravno vršite nuždu, vjerojatno će vam biti još čudnije kad vam kažemo da igrate snagom i smjerom 'svog mlaza'. Očito, ova igra i nužnik zamišljeni su za mušku publiku.

Postoji niz igara koje će vam Toylet ponuditi, a među njima je i jedna u kojoj 'brišete grafite'. Da stvar bude gora, Toylet će na kraju usporediti vaš rezultat s prethodnim korisnikom, a tijekom igranja će vas bodriti (derati se na vas da jače mokrite).

Osim nevinog skidanja grafita, jačinom svog mlaza još možete otpuhivati haljinicu animiranoj djevojci. Nakon što ste obavili ono što ste htjeli možete skinuti svoj rezultat na USB.

Olakšajte se u divovskom jajetu

Ništa ne olakšava odlazak na toalet kao prizor koji kao da je iskočio iz nekog znanstvenofantastičnog filma. Restoran po imenu 'sketch' (namjerno se piše malim slovom) ima zahod koji ga je proslavio.

Umjesto uobičajenih odjeljaka u kojima se vrši nužda, 'sketch' ima ogromna bijela jaja. Što god namjeravali raditi kad se zaputite u toalet, morat ćete u tim jajima.

Umjesto uobičajenog znaka da je zahod zauzet, u jajetu svira pomalo zastrašujuća muzika, valjda da ubrza ono zbog čega sjedite u njemu.


Njujorški javni toalet s ograničenim vremenom korištenja

Napredak često ima cijenu, a jedan od popularnih klišeja je taj da tehnologija lišava čovječnosti. Ovi toaleti se čine kao korak naprijed, no samo za one kojima se stvarno žuri.

U New Yorku otvoren je niz javnih zahoda koji rade na kovanice, a jednom kad uđete u njih imate točno 15 minuta da obavite sve što imate za obaviti. Kako je sve automatizirano, ne postoji nikakav način da korisnik zaustavi otvaranje vrata nakon zadanog vremena.

Tri minute prije oglašava se alarm koji upozorava na približavanje isteka vremena za korištenje javnog toaleta. Mašina za vršenje nužde nije posebno velikodušna ni s toaletnim papirom, a nakon što korisnik izađe pretvara se u minijaturnu verziju praonice automobila. Ovi javni zahodi troše čak 30 litara vode da bi se očistili između svakog korištenja.

Srećom po one koji žive u strahu od strojeva, njujorški javni toaleti imaju ugrađen senzor za težinu pa ne mogu početi s ispiranjem vrućom vodom dok je netko unutra. Naravno, teško je zamisliti stroj koji se ne može pokvariti.

Ova njujorška inovacija uvedena je nakon što su u Seattleu pet sličnih toaleta povukli iz upotrebe jer su ljudi, bez obzira na sva ograničenja, uspijevali ostaviti nered za sobom.

Londonski toaleti koji izlaze iz zemlje

Londonski odgovor na pitanje javnih zahoda su kabine koje su pod zemljom dok ih ne zatrebate. Ne radi se o magiji i ne treba kucnuti petama da bi se ti javni toaleti pojavili, već valja samo pričekati da sunce zađe.

Takozvani teleskopski nužnici praktički su nevidljivi do večernjih sati, a dižu se iz zemlje kako se pali ulična rasvjeta u gradu. Iako opis ovih sprava zvuči više kao nekakav citat iz knjige o vampirima, njihovo bizarno izranjanje iz zemlje nije dio koji bi trebao brinuti stanovnike Londona, već njihovo ponovno uranjanje.

Za razliku od njujorških automatiziranih toaleta, londonski nemaju nikakve senzore i lako se može dogoditi da neki beskućnik, koji odluči prespavati u njima, završi pod zemljom do sljedeće noći.

Toalet na 30. katu

Felix je ime finog restorana u Hong Kongu koji se nalazi na 30. katu hotela Peninsula. Restoran ima nevjerojatan pogled na grad jer ima malo zidova i puno prozora.

Pogled na romantičan zalazak sunca s visine od skoro jednog kilometra iznad grada je sjajna stvar dok jedete, no dizajneri su očito mislili da će gostima pomoći i s odlaskom na toalet. Nužnici su postavljeni na nagnute prozirne zidove pa možete zamisliti to da pogled dolje nije stvar kojoj se itko veseli pokušavajući se olakšati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!