SAVJET VETERINARA

Jesu li mačke usamljene kad ostanu same kod kuće?

21.11.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Premda se obično vlasnici pasa brinu o tome jesu li usamljeni kad su oni na poslu i koliko im je teško bez njih, jedna se čitateljica zabrinula zbog svoje mačke te je zatražila stručno mišljenje

Dr. vet. med. Nenad Kršul primio je upit o tome koliko su mačke usamljene kad ostanu cijeli dan same kod kuće. Evo što je čitateljica napisala:

'Poštovani!

Prije otprilike godinu i pol pronašla sam sasvim malu macu. Odnijela sam je kući i prema savjetima veterinara nahranila je, dala sterilizirati, cijepiti... Uglavnom, rekli bi mnogi, pobrinula sam se za nju.

No maca je u međuvremenu porasla. Živimo u zgradi, same u stanu od 40 kvadrata. Mene zbog posla većinu dana nema doma, a ponekad, zbog dodatnih obaveza, odsutna sam i cijeli dan. Ona ima igračke, grebalicu, izlaz na balkon i svaku večer izađe na sat vremena.

No zanima me je li to dovoljno za običnu domaću mačku? Svi me uvjeravaju da je njoj sasvim dobro sa mnom, a ipak bih voljela čuti i mišljenje struke.

Hvala na razumijevanju i odgovoru.

S poštovanjem, Ana'

Odgovor dr. vet. med. Nenada Kršula donosimo u cijelosti:

'Dobro mi došli!

Mačke su raznovrsnih duša kao i mi - neki volimo kafiće, neki priče o nogometu ili susjedima, neki samujemo po brdima, neki se povlačimo, neki napadamo.

Spada li vaša mačka među osamljenike ili pati zbog samovanja, najbolje, vjerujem, vidite sami. Ako je spokojna, ako se igra svojim igračkama i ne uništava pokućstvo, ako je zainteresirana za zbivanja u kući, a ne izlizuje krzno prekomjerno, ne prejeda se ili povraća, ne nasrće na prozore u pokušajima da provali van, vjerujem da je zadovoljna u vaša četiri zida.

Možda možete krenuti u šetnje dvorištem ili cestom. Ako se bojite da će se izgubiti, da je nećete moći dozvati ili da će stradati u prometu, uzmite ormicu (pršnjak ili ham) i uzicu i prošećite se s njom kao s psićem. Vidjet ćete odgovara li joj to pa možda proširite vidike.

Ako će kome biti neobičan prizor dviju dama u takvoj šetnji, ima li veze?

Sretne izlete!

Nenad'

Ako imate pitanja ili tražite rješenje problema vezanih uz svoje kućne ljubimce, javite nam se mailom na adresufunbox@t-com.hr

S dr. Nenadom Kršulom možete kontaktirati direktno na broj 091/2341222 ili na web stranici www.veterinar.com.hr