CRVI I SKAKAVCI

Jesu li insekti hrana budućnosti?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.01.2011 14:22
  • Objavljeno 19.01.2011 u 11:38
beba jede kukca insekt

beba jede kukca insekt

Izvor: Corbis / Autor: Sandra Seckinger/Corbis

Profesor Arnold van Huis sa Sveučilišta u Wageningenu u Nizozemskoj kaže da možemo spasiti prašume, poboljšati svoje prehrambene navike, smanjiti količinu ugljika koju ispuštamo u atmosferu te smanjiti životne troškove - samo moramo početi jesti kukce

Kukci po zalogaju pružaju više proteina nego govedina. Barem tako tvrdi profesor Arnold van Huis sa Sveučilišta u Wageningenu u Nizozemskoj.

Profesor Van Huis tvrdi da ne samo da su kukci hranjiviji, već i košta manje da bi ih se uzgojilo, troše manje vode i ne stvaraju onoliko ugljika koliko to čine goveda. Nizozemski profesor toliko čvrsto stoji iza svojeg istraživanja da se sprema napisati i kuharicu koja bi trebala popularizirati insekte kao namirnicu.

'Djeca bez problema mogu jesti kukce, no odrasli imaju već razvijene navike što te tiče jela koje jedino nova iskustva mogu promijeniti', kaže profesor Van Huis.

Drugim riječima, problem nije u okusu, već u tome kako doživljavamo kukce. Stoga je profesor Van Huis organizirao predavanja, degustacije i tečajeve kuhanja da bi približio ljudima ideju insekata kao hrane.

Kako se očekuje da će se potrošnja mesnih proizvoda dvostruko povećati do 2050, a ljudi već koriste 70 posto obradivih površina da bi nahranili stoku, lako je izračunati da je to neodrživo. Osim toga, stoka je zaslužna za 18 posto stakleničkih plinova u svijetu.

Obiteljsko imanje Callis blizu Sveučilišta u Wageningenu već uzgaja kukce kao hranu za ptice, guštere i majmune, a uz malo sreće uskoro će ih moći prodavati i kao ljudsku hranu. U suradnji s profesorom Van Huisom, šef kuhinje Henk van Gurp priprema poslastice od crva, skakavaca te ostalih kukaca koji se uzgajaju na imanju Callis.

Na meniju nizozemskog kuhara su čokoladne praline s bivoljim crvima i kiš od crva brašnara. Skakavci se već smatraju ukusnima u Australiji te mnogim azijskim zemljama.

'Trudim se napraviti svu hranu od kukaca na način da ljudi mogu vidjeti što jedu. Jednom kad vodeći kuhari širom svijeta počnu pripremati insekte, i drugi će slijediti njihov primjer', kaže Henk van Gurp.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi