NAJBOLJI PRIJATELJI

Jeste li znali da vas baš psi čine društvenijima?

29.03.2014 u 11:25

Bionic
Reading

Čini se da su psi još jednom zaslužili nadimak čovjekova najboljeg prijatelja. Prema istraživanju Čikaškog sveučilišta, baš su psi najzaslužniji za pojačanu društvenost

Ako već nije bilo dosta to što mnogi ljudi smatraju pse svojim najboljim prijateljima jer su odani i bezuvjetno ih vole, znanstvenici su im upravo dodali još jedan razlog da ih vole. Naime, Čikaško sveučilište napravilo je istraživanje koje je pokazalo da psi pojačavaju društvenost kod ljudi, piše Daily Mail

Samom prisutnošću, psi čovjeku pružaju osjećaj da nije sam, dok drugi ljubimci poput mačaka, hrčaka i raznih gmazova nemaju taj učinak na svoje vlasnike. Profesor John Cacioppo Američkom je društvu za napredak znanosti na konferenciji rekao kako psi umanjuju osjećaj usamljenosti te da još ne znaju što ga izdvaja od ostalih ljubimaca, ali da pretpostavljaju da su obavezne šetnje dobar dio odgovora na to pitanje.

'Osim tjelovježbe, tu je i susret sa susjedima. Ne znam za ostale ljude, no ja sam svoje susjede sreo preko moje djece i ljubimaca', rekao je profesor Cacioppo.


Bivši ravnatelj veterinarskog centra Dog Trust Chris Laurence skrenuo je pažnju na činjenicu da kad naši psi stanu i 'razgovaraju', to automatski i ljude natjera na razgovor.

Štakori su, na primjer, vrlo inteligentne životinje i vole društveni kontakt, no nemaju način da to potaknu u ljudima. Mačke, s druge strane, ne pripadaju svojim vlasnicima, već je situacija obrnuta – mačke su uglavnom vlasnice ljudi. Mačke čine što žele i kad to žele, za razliku od pasa koji ispunjavaju vlasnikove želje.

Šetnje s psima također pozitivno utječu i na zdravlje. Statistike pokazuju da vlasnici pasa imaju zdravije srce.