NAJČEŠĆE GREŠKE

Imate mačku? Ovo morate prestati raditi odmah!

22.08.2014 u 09:53

Bionic
Reading

Svi, pardon većina, želimo najbolje svojim kućnim ljubimcima i smatramo ih dijelom obitelji. No iz raznoraznih razloga ponekad ne želimo ili ne možemo ugoditi baš svakoj njihovoj želji. Ipak, barem kad su mačke u pitanju, nekoliko je korisnih savjeta koji će vam pomoći da vaša ljubimica dugo ostane sretna i zdrava

Dr. vet. med. Marty Becker bavi se tim poslom više od 30 godina i u svojoj se karijeri nebrojeno puta susreo s problemima vlasnika ljubimaca koji jednostavno više ne znaju što učiniti. Najčešći razlog za neudovoljavanje željama recimo mačke nedostatak je novca. Zato je za Yahoo složio kratku listu jednostavnih savjeta koje bi svaki vlasnik mačke trebao slijediti i koje nikad ne bi smio raditi.


5 stvari koje morate odmah prestati raditi:

1. Dozvoljavati mački da se slobodno kreće
Kako piše Becker, većina stručnjaka i veterinara u SAD-u savjetuje vlasnicima mačaka da im ne dozvoljavaju izlazak iz kuće, no unatoč tome velik broj ljudi čini to. S druge strane, u Velikoj Britaniji se držanje mačke unutar četiri zida smatra, u najmanju ruku, čudnim, a među radikalnim vlasnicima i - zlostavljanjem. Ipak, kao veterinar je vidio čitav niz pregaženih mačaka, napadnutih od drugih životinja ili ljudi, otrovanih (namjerno ili slučajno) i sve to naprosto ukazuje na činjenicu da mačke koje se kreću slobodno kraće žive. Zadržite li mačku u stanu ili kući, to ne znači da će joj kvaliteta života naglo pasti. Njezine potrebe za istraživanjem i kretanjem mogu se zadovoljiti uz pomoć penjalica (improviziranih ili kupljenih), igračaka i tunela, a ako se primjerice dvorište može zaštititi ogradom, tako da mačka ostane na svom teritoriju, ni to nije loša opcija. Ipak, budite oprezni da mudrice ne pronađu način da zadovolje svoju znatiželju i za vanjskim svijetom.

2. Kažnjavati ili plašiti mačku
Najbrži način uništavanja veze s mačkom je udaranje mačke, plašenje, vikanje ili bilo kakav drugi negativan pristup. Vrlo je jednostavno - kaznom nećete izmijeniti ponašanje mačke, osim što će ona pomisliti da ste neko užasno biće koje treba izbjegavati. Zato, želite li uživati u odnosu s mačkom, najbolji način da usmjerite njezino ponašanje je poslasticama/nagradama i pohvalom. Ovaj savjet nije dobar samo zbog odnosa s ljubimcem, već i zbog njenog zdravlja. Naime mačke koje se boje nalaze se u stalnom stresu, a stres se i kod mačaka povezuje s bolešću. Mačke vole mirno, predvidljivo okruženje s mirnim, predvidljivim ljudima koji im dozvoljavaju da budu mačke. Opuštena, sretna mačka je zdravija, a zbog toga ćete i vi biti sretniji.

Da, ovako izgleda preplašena mačka

3. Šopati mačku
Ako mislite da veterinari zvuče kao pokvarene ploče ponavljajući važnost tjelesne težine ljubimaca, u pravu ste. Ono što zapravo pokušavaju jest doprijeti do vlasnika koji nesvjesno unesrećuju svog ljubimca i skraćuju mu život šopajući ga količinama hrane koja mu nije potrebna. Što još reći o tome? Becker navodi kako on i njegovi kolege neprestano gledaju  jadne mačke koje zbog debljine pate od mačjeg artritisa ili su ih prisiljeni uspavati zbog dijabetesa s kojim se pak vlasnici ne znaju nositi. Ako se nalazite u sličnoj situaciji, potražite pomoć veterinara. Puno je stvari koje možete učiniti kako bi vaša mačka ponovno bila sretna i kako biste joj smanjili rizik od obolijevanja. Za početak, naučite reći ‘ne’ mački koja vas moli i žica hranu jer ona si sigurno neće sama otvoriti konzervu ili vrećicu ili se poslužiti ostacima od ručka iz frižidera. Vi ste ti koji imate odgovornost održati svoju mačkom zdravom.

4. Koristiti proizvode za druge životinje ili ljude na mačkama
Neki analgetici mogu ubiti mačku. Kao i aspirin. Kao i preparati protiv buha namijenjeni za pse. U stvari, mačke su jaaako osjetljiva bića i to na toliko mnogo stvari da ih nema smisla sve nabrajati. Zato je najjednostavnije i najsigurnije - koristite samo proizvode namijenjene mačkama, a pritom dobro pročitajte upute jer isti proizvod ne mora biti dobar za mačiće. Američko društvo za sprečavanje okrutnosti prema životinjama (ASPCA) na svojim stranicama ima opsežnu listu opasnih tvari i biljaka koje se mogu naći u vašem domu, a koje mogu biti štetne ili kobne za vašu mačku. A ako oko nečega dvojite, opet ponavljamo - savjetujte se s veterinarom.

5. Ignorirati mačji zahod
Naravno da nitko ne uživa u čišćenju mačjeg zahoda, no izbjegavate li taj ‘posao’, vaš nemar može biti opasan i za vašu mačku i za vas. Ne čistite li redovito pijesak u koji mačka obavlja nuždu, povećavate mogućnost da će mačka prestati obavljati nuždu ondje. Ono što je još važnije, dnevnim čišćenjem pijeska i sami dobivate uvid u ono što vam mačka radi, što je normalno, a što nije. Kako su one tako nevjerojatno tajnovite kad su u pitanju znakovi bolesti ili bolova, pomoću pijeska možete puno toga zaključiti o njihovom zdravlju. Zato nikako ne smijete ignorirati mačji zahod jer je on prozor u zdravlje vaše mačke.

Premda ovih pet pravila nisu jedina važna te jedine stvari na koje treba misliti, obratite li pažnju barem na njih, svojoj biste mački mogli produljiti život i, još važnije, učiniti ga kvalitetnijim.