MINIJATURA OD MILIJUN DOLARA

Hrvat izradio najmanju violinu na svijetu koja svira

07.07.2010 u 10:21

Bionic
Reading

Vladimir Kulić iz Borova pored Vukovara izradio je najmanju violinu na svijetu, dugačku tek 28 milimetara, a prodaje ju za milijun dolara

Kulić je za Večernji list rekao da se radi o najmanjoj violini koja svira. Za izradu mu je trebalo dva mjeseca, koristio je drvo čikaka s Balija, a za strune dlake indijanskog konja iz Bolivije.

Kulić sa svojom minijaturnom inovacijom

Violina ovog inovatora iz Borova, koji je dobitnik mnogih nagrada u Hrvatskoj i svijetu, dugačka je 28 milimetara, široka 15, a debela samo četiri milimetra. Ipak, ona svira.

'Ne znam je li ovo najmanja violina na svijetu, ali svakako je najmanja violina na svijetu koja svira. Izrađena je u cijelosti ručno, pri čemu sam koristio drvo i materijale s više kontinenata da bude što kvalitetnija i vjernija originalu', rekao je Kulić.

Naravno, gotovo cijeli instrument izradio je uz pomoć povećala koristeći brusni papir, razne turpijice, ručne bušilice i minijaturna svrdla.

Za razliku od dosadašnjih inovacija i unikatnih predmeta koje je izradio, poput najmanje usne harmonike, pumpe za bicikl i potkovane žarulje, Kulić će violinu ponuditi tržištu. Oglašena je pod sloganom 'Muzejska vrijednost – turistička atrakcija' pa očekuje da će biti zainteresiranih među kolekcionarima.

Cijena je prava sitnica – milijun dolara, no Kulić kaže da vrijedi svake kune s obzirom na to koliko je vremena, truda i strpljenja morao uložiti.