SIGURNOST PRIJE SVEGA

Hoće li vezanje ljubimaca u vozilu postati obavezno?

29.09.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Vlastodršci u New Jerseyju razmišljaju o tome da donesu zakon koji će vezanje nekih životinja u vozilima učiniti obaveznim – kako za njihovu sigurnost, tako i za sigurnost vozača

L. Grace Spencer vlasnica je psa po imenu A. J. te pet mačaka i jednog zeca. Nedavno je predložila zakon koji bi vezanje nekih ljubimaca tijekom vožnje učinio obaveznim.

Kako bi to vezanje ljubimaca uopće bilo moguće, svaki će vlasnik životinje morati imati poseban set remena u svom vozilu. Oni ljubimci koji nisu u svojoj kutiji za vrijeme vožnje, morat će biti vezani.

Oni koji se neće pridržavati zakona, u slučaju da bude izglasan, morat će platiti 25 dolara kazne te je moguće da završe na sudu zbog okrutnosti prema životinjama (u kojem slučaju kazne mogu biti čak i do 1.000 dolara).

Vozači uglavnom ne razumiju kolikoj opasnosti izlažu ostale sudionike prometa, svog ljubimca i sebe ako ne vežu životinju tijekom vožnje. Čak i korištenje mobitela u prometu još uvijek se olako shvaća, iako se nesreće uzrokovane nedostatkom pažnje događaju svaki dan.


Iako financijske poteškoće u kojima se država New Jersey trenutačno nalazi nisu još pogodile plan za uvođenje novog zakona, guverner Chris Christie još nije javno dao svoje mišljenje o toj ideji. Dobar znak jest da je ta država bila među prvima koja je uvela zabranu korištenja mobitela tijekom vožnje.

Mnogi ljudi misle da je slatko kad je njihov ljubimac s njima u vozilu, no zapravo je opasno. Problem je što ljubimci mogu postati nestašni i skočiti na vozača tijekom vožnje, a životinja od deset do 50 kilograma koja skače po čovjeku nije sitnica i može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom. Ista stvar vrijedi i za mačke jer mogu zakloniti pogled na cestu ili jednostavno skrenuti pažnju s nje u ključnom trenutku.

Iako mnoge države potiču vezanje ljubimaca za vrijeme vožnje, nijedna do sad nije donijela zakon koji bi to učinio obaveznim. U Arizoni i Connecticutu moguće je kazniti nekoga zbog nevezanog ljubimca samo ako dođe do nezgode. Na Havajima je zabranjeno držati ljubimca u krilu za vrijeme vožnje.

Svakog dana u SAD-u pogine 15 ljudi, a 1200 je ozlijeđeno u prometnim nesrećama kojima je uzrok gubitak pažnje vozača. Prema anketi iz 2011. svaki peti vozač kaže da je barem jednom maknuo ruke s volana kako bi smirio svog ljubimca.

Ako želite objaviti zabavne fotografije ili snimke svojih ljubimaca, šaljite nam ih na mail adresu funbox@t-com.hr. Na istu adresu možete slati i svoja pitanja i probleme vezane uz kućne ljubimce.