PODIZAČI RASPOLOŽENJA

Grah i kobasice - najsretnija hrana

  • Autor: K. D.
  • Zadnja izmjena 19.10.2009 07:54
  • Objavljeno 19.10.2009 u 08:00
grah

grah

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Neuropsiholozi sa sveučilišta u Essexu otkrili su da su grah i tijesto sa sirom hrana koju ljudi najčešće konzumiraju za utjehu. Uglavnom, jednostavna hrana ima veći utjecaj na raspoloženje

Postavljanjem elektroda na glavu i bilježenjem moždanih reakcija na miris, okus i boju hrane, znanstvenici su pronašli formulu za, kako su ga nazvali, indeks ugode, pokazatelj koliko određeno jelo proizvodi zadovoljstva te koliko vraća u sjećanje pozitivne slike iz djetinjstva.

Na vrhu liste našli su se tako grah na tostu, kobasica s pireom, juha od rajčice, piletina, pita od gljiva te makaroni sa sirom.

'Što je jednostavnija aroma, to ju je jednostavnije interpretirati i memorizirati, a uslijed toga emocionalna reakcija je snažnija i neposrednija. Najčešće su to obični recepti iz svakodnevnog života', kaže dr. David Lewis, jedan od istraživača.
Koincidencija ili ne, istraživanje je naručio proizvođač hrane Heinz, poznat ponajprije po svojem grahu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi