PEDALAMA U SLOBODU

Francuski zatvorenici dobili svoj Tour de France

26.05.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Da sjediti iza rešetaka ne znači biti biciklistički tudum, pokušat će dokazati francuski zatvorenici. Odvoziti će vlastitu verziju Tour de Francea pod budnom pratnjom policije. Sprintevi i odvajanje od kolone neće biti dozvoljeni

196 francuskih zatvorenika dobilo je priliku upoznati svoju zemlju u širokogrudnoj ponudi socijalnih i policijskih službi – odvozit će vlastitu verziju biciklističke utrke Tour de France te proći kroz 17 gradova, od Lillea do Pariza, od kojih svaki ima zatvor, izvještava Telegraph.

No prijestupnici neće spavati po zatvorima, već po hotelima. 'Cilj projekta je da pomognemo tim ljudima pri integraciji u društvo tako što će početi cijeniti timski rad, napor i steći samopoštovanje', kazala je Sylvie Marion u ime zatvorskih uprava.

'Ovo je za nas svojevrsni bijeg, prilika da pobjegnemo od realnosti zatvora', izjavio je četrdesetosmogodišnji Daniel iz zatvora u Nantesu. 'Ako se budemo dobro ponašali, možda nas puste ranije', optimistično zaključuje.

Da sve ne bi postalo prilika za bijeg u nešto manje metaforičkom smislu, pobrinut će se 124 čuvara koji će slijediti biciklističku kolonu, kao i zabrana da se itko odvoji od skupine u iznenadnoj želji za demonstracijom svojih sprinterskih talenata.