DŽUNGLA ZA ŠETNJU

Čudesni vrtovi u srcu Britanije

29.03.2011 u 08:50

Bionic
Reading

Izgubljeni vrtovi Heligana nalaze se blizu sela Mevagissey u britanskoj pokrajini Cornwall i slove za jedan od najpopularnijih botaničkih vrtova u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vrtovi su prvi put uređeni još u 17. stoljeću, a nove biljke i ukrasi dodaju se i danas - poput iznimno popularne Djeve od blata izrađene krajem devedesetih

Početkom 17. stoljeća britanska obitelj Tremayne sagradila je kuću na imanju u blizini ribarskog naselja Mevagissey. William Tremayne je iz te kuće gospodario svojim mnogim obližnjim posjedima, a na imanju oko svog doma imao je sve što mu je trebalo - pilanu, pecaru, mlin, šume, kamenolome, bogate voćnjake, seljačke farme te velike vrtove.

Iako je obiteljski dom Tremayneovih imao svoj vrt, oni nisu dio Izgubljenih vrtova Heligana koje su od 18. stoljeća do Prvog svjetskog rata uredili nasljednici imanja.

Pod vrijednim rukama vrtlara biljke koje su četiri botaničara obitelji Tremayn kupovala i uzgajala pretvorile su gotovo 1.000 kvadratnih metara imanja u niz prekrasnih vrtova i parkova. Možda je slučajno, a možda i ne, no ime Heligan na kornvalskom znači vrba.

Nakon Prvog svjetskog rata obitelj Tremayne nije imala dovoljno novca za održavanje svojih veličanstvenih vrtova koji su zbog toga počeli propadati. Iako su Tremaynovi prodali svoju kuću, vrtove su zadržali, no nitko ih nije taknuo sve do 1990, kad su Tim Smith i John Nelson sklopili dogovor s Johnom Willisom - potomkom obitelji Tremayne - i uz zajedničke napore počeli restauraciju koja još traje.

Izgubljeni vrtovi Heligana sastoje se od parkova punih rijetkih i egzotičnih grmova koji su u 19. stoljeću stigli u Cornwall iz cijeloga svijeta. Iz Sjevernog ljetnikovca vidi se more, a tu su i Talijanski vrt, Tjesnac paprati, Zdenac želja te Kristalna špilja u kojoj su se, prema pričama, ljeti palile svijeće.

Osim parkova, Tremaynovi su posadili ograđene vrtove s voćem, povrćem i cvijećem u kojima danas raste više od 300 različitih vrsta. U vrtu s dinjama nalazi se jedina preostala jama koja gnojivom grije ananase, a u staklenicima rastu limuni, grožđe i breskve.

Još jedan dio Izgubljenih vrtova Heligana je Džungla u kojoj rastu suptropske biljke. Kako između Mevagisseya i obiteljskog doma Tremayneovih postoji udolina idealna za rast osjetljivih biljaka iz drugih klimatskih područja, napravljena su šetališta s palmama i visokim papratima.

Zadnja u nizu je Izgubljena dolina, poznata po ugljenu i izletima na jezero, no radovi u tom dijelu vrta još traju. Otkad su ponovo otvoreni javnosti, Izgubljeni vrtovi Heligana postali su najposjećeniji privatni vrt u Velikoj Britaniji.

Ako želite i sami prošetati se čudesnim Izgubljenim vrtovima Heligana, preporučujemo internetsku stranicu posvećenu Cornwallu i njegovim ljepotama.